Behandling uten bivirkninger – enormt potensiale

Vitaminer og mineraler er kraftfulle medisiner

 alt=

Gjennom livsnødvendige næringsstoffer kan du forebygge, lindre og helbrede sykdom. Dette er budskapet til Abram Hoffer, Andrew Saul og Dag Viljen Poleszynski i den nye utgivelsen Den store boken om vitaminer og mineraler. – Vi trenger kosttilskudd for å sikre et minimum, men vi kan bruke høye doser som kraftfull medisin, sier ansvarlig redaktør i Helsemagsinet Vitenskap og fornuft Dag Viljen Poleszynski.

Norge er i verdenstoppen når det gjelder konsum av kosttilskudd. Men vet du hvilke doser som er optimale – og hvilke muligheter som ligger i behandling av sykdom me vitaminer og mineraler?

Stort potensiale
Bilde av Dag Viljen PoleszynskiPåfyll av vitaminer og mineraler er et viktig tilskudd til et sunt og variert kosthold, ikke bare for å forebygge sykdom, men også som kraftfulle medisiner.  I Den store boken om vitaminer og mineraler skriver to av verdens fremste forkjempere for helhetsmedisin i tillegg til en av Norges fremste eksperter Dag Viljen Poleszynski bredt, inngående og oppdatert om alle vitaminene og mineralene som vi trenger.

– Etter min oppfatning er det på tide at medisinstudiet legger mer vekt på det forebyggende og helbredende potensialet i riktig ernæring, både gjennom mat og tilskudd, sier Dag Viljen Poleszynski.

Den store boken om vitaminer og mineraler gir deg også den medisinsk- og vitenskaplige historien til de viktige næringsstoffene. Du kan lese om hvordan ulike vitaminer, mineraler og andre viktige næringsstoffer fungerer for å lindre alt fra hjerte- og karsykdommer, kreft, psykiatriske lidelser, allergier og hudproblemer – for å nevne noe. De vanligste kroniske sykdommer er viet mest plass i boken: fordøyelsessykdommer, hjerte- og karlidelser, allergier, kreft og betennelsessydokmmer og auto-immune sykdommer.

Ta ansvar for helsen din
Selv for deg som er frisk i dag, kan tilskudd med vitaminer og mineraler sammen med  et sunt og optimalt kosthold styrke helsen på kort og lang sikt: De som ikke bruker melk eller ost, bør ta magnesium og kalsium. Drikker du mye melk er nytten av kalsium mindre, men du bør kanskje ta ekstra magnesium.

Gjennom slike konkrete eksempler får du en innføring i tankegangen bak i den ortomolekylære medisinen (ernæringsmedisin) og du står bedre rustet for en god helse. Mange av oss bruker allerede tilskudd, men behovet er stort for kunnskap om doseringer og hvilke tilskudd hver enkelt trenger. Det er store individuelle forskjeller.

I Den store boken om vitaminer og mineraler deles også flere pasienthistorier, også fra psykiatrien der ernæringsmedisin i dag ofte oversees helt. Resultatet er at mange pasienter får både dårlig mat og medisiner med kraftige og uønskede bivirkninger. Men visste du at vitamin B3 kan være nyttig for denne pasientgruppen? Denne boken viser hvordan du kan utvide din kunnskap, og er like viktig for pasient som for behandler.

Les også: Vitamindebatt – ikke noe nytt

Lege Jan-Øyvind Lorgen i Grue var en periode leder av Kostreform for bedre helse. Han håper boken kan motivere personer med kroniske sykdommer til å ta større del av tilfriskningsprosessen:  – Det er stor faglig uenighet om hva som bør være anbefalt inntak av vitaminer, så jeg synes hver enkelt bør lese seg opp på hva ny forskning sier og hva ledende internasjonale forskere mener, sier han.

Ta debatten om kosttilskudd
I vår del av verden er tilskudd av D-vitamin helt nødvendig gjennom de lange, mørke vintrene. D-vitamin er anbefalt av helsemyndighetene, men i små doser. En viss bevegelse i riktig retning har det imidlertid vært. Men i boken kan du lese om nye funn som tyder på at Vitamin D både kan lindre og forebygge en rekke sykdommer som for eksempel brystkreft.

Jan-Øyvind Lorgen tar til orde for en bedre bevissthet i befolkningen generelt og fagmiljøer spesielt. Norge har blant verdens strengeste regler for salg og doseringer av kosttilskudd, noe som fører til en  betydelig utenlandsk handel og import. For mange er det en stor gåte at reglene er så strenge.

– Du kan heldigvis ta med deg flere måneders forbruk fra utlandet (EU og USA), men dette burde mykes opp – virkelig mykes opp!, sier Dag Viljen Poleszynski.

Enkeltmennesket bør ha mer valgfrihet på dette feltet, mener også Lorgen: – Mange nordmenn, inkludert meg selv, drar til utlandet for å kjøpe kosttilskudd. Hvorfor skal norske helsemyndigheter regulere kosttilskudd så mye strengere enn andre land?, spør han.

Kanskje du skal tipse både din lege og din lokale helsepolitiker om Den store boken om vitaminer og mineraler.

Se også boken FRISK FRA SCHIZOFRENI? – om vitaminer for psyksk syke. Begge bøkene er nå på tilbud for kr 100,- per stk. 

Kort om forfatterne:


Abram Hoffer (1917-2009): Lege og psykiater som tidlig advarte mot overdreven bruk av kunstige medisiner innen psykiatrien. Var en av verdens fremste pionerer innenfor vitaminbehandling av sykdommer og lidelser der andre medisiner sjelden ga resultater.


Andrew Saul: Regnes som en av nestorene innenfor naturmedisinsk ernæringsterapi. Han står bak nettstedet DoctorYourself.com og har skrevet flere bøker. Han er assisterende redaktør i Journal of Orthomolecular Medicine.

Denne utgaven av Den store boken om vitaminer og mineraler er gjennomgått og bearbeidet av Dag Viljen Poleszynski, ansvarlig redaktør i Helsemagasinet vitenskap og fornuft (VOF) og lege.

DAG VILJEN POLESZYNSKIS FORELESNING OM KOSTTILSKUDD
PÅ LILLE MÅNES HØSTKONFERANSE kan du spille av på YouTube her: