Det store kolesterolbedraget

– Hva gir deg egentlig hjertesykdom – og hvordan unngår du det?

– Når sjekket du kolesterolet ditt sist? Hvem frykter ikke dette spørsmålet fra legen sin, og får straks antydninger til brystsmerter og et stigende blodtrykk. Samtidig med dette oversvømmes vi med reklamekampanjer for «kolesterolsenkende» og fettfrie matvarer. Din angst for det «farlige» kolesterolet blir konstant holdt ved like av det gjeldende ernæringsparadigmet, støttet opp av en pengesterk legemiddelindustri og nå også med næringsmiddelgigantene i ryggen.

Legen og forskeren Malcolm Kendrick kommer i denne boken med urovekkende avsløringer om de tette økonomiske båndene som eksisterer mellom den farmasøytiske industrien og legevitenskapen. Kolesterolsenkende medisiner er i følge Kendrick i beste fall virkningsløse, i verste fall skadelige og i noen tilfeller dødelige. Kendrick tar også grundig for seg hva som er de egentlige mekanismene bak hjerte- og karsykdommer, og hvordan vi lettest kan forebygge dem.

I en strålende opplagt form, bevæpnet med et imponerende arsenal av faktakunnskaper og med bitende skotsk humor, setter Kendrick nådestøtet inn mot det rådende kolesterolparadigmet. Ved hjelp av veldokumenterte forskningsresultater tilbakeviser Kendrick på en overbevisende måte mytene om hva som forårsaker hjertesykdom:

  • mettet fett øker ikke kolesterolnivået i blodet
  • kolesterol tetter ikke til blodårene
  • statiner senker ikke kolesterolnivået og gir lite eller helst ingen beskyttelse
  • spacer mot hjerte-karsykdom
  • egg er ikke farlig (endelig er det slått fast – det er ikke livsfarlig å spise egg!)

Er du en av de mange nordmenn som daglig tar kolesterolsenkende medisiner (statiner) kan denne boken bokstavelig talt redde livet ditt. Denne boken forklarer på en forståelig og underholdende måte hva du kan gjøre for å forebygge hjerte- og karsykdommer, og gir deg kunnskapen du trenger for å sove godt om natten.

«… Sannheten vil komme frem om ikke så altfor lenge. Om noen år ler vi av kolesterolmyten. Jeg håper vi ikke har gjort alt for mye skade i mellomtiden. Derfor er jeg glad for at vi nå får denne viktige boken på norsk. Kendrick skriver med et stort engasjement, og noen ganger er han noe perfid, andre ganger så morsom at du vil humre og le. Men alt han skriver er vitenskapelig dokumentert. Jeg vil foreslå for norske helsemyndighetene at de kjøper boken og distribuerer dem til alle norske leger med beskjed om at de ikke får skrive ut en eneste kolesterolsenkende «medisin» før de har lest den. Da kan vi spare mange liv og mange penger.» 

Malcolm Kendrick er lege og forsker med mange års forskningserfaring på hjerte- og karsykdommer, kolesterol og bruk av kolesterolsenkende medisiner (statiner). Han er medlem av European Society of Cardiology og International Network of Cholesterol Sceptics, og en svært populær skribent i flere anerkjente medisinske tidsskrifter.

Det store kolesterolbedraget er Malcolm Kendricks bidrag i debatten som nå pågår i forsknings- og fagmiljøene. Stadig flere rammes av hjertesykdommer, til tross for at medisinbruken øker og fettforbruket stuper. Kendrick og flere med ham mener at den rådende kolesterolhypotesen må være feil, og frykter at den i fremtiden vil fremstå som det største feilgrepet i den moderne medisinske historie.

«Høyst underholdende, modig og provoserende. Denne boken vil forandre synet på hjertesykdom for alltid.» 

«Denne boken forsterker en gnagende frykt for at den rådende besettelsen om kolesterol kan være et fatalt blindspor.» 

«Malcolm Kendrick er en av vår tids aller beste skribenter, og denne boken vil bli stående som en hyllest til idealet om uavhengig, ikke-kommersiell forskning.»