oktober 8

HØSTKONFERANSEN 2022

Laster Arrangementer

Om seminaret

Sandviksveien 184
Sandvika, 1337 Norge
oktober 8, 2022
07:00 - 16:30

Vi ønsker dere alle velkommen til Lille Månes konferanse i Sandvika. I år vil vi vise bredden i det som finnes av gode krefter innen mat, helse, innovasjon, nytelse og bærekraft. Vi skal vise at Lille Månes konferanse er et sted der du blir kjent med alt det gode og spennende som skjer innen mat og ernæring, samtidig som vi løfter blikket og evner å gi en arena til stemmer som utfordrer det etablerte – enten det er i forhold til hva som produseres av mat eller hvordan medisinsk forskning utføres (og ikke utføres).

BESTILL BILLETT FØR 1. AUGUST OG FÅ BESTE PRIS!

Vi har gleden av å presentere årets forelesere

Ola Hedstein, gründer av Rethink Food, Niklas Fjeldberg, kampanjeleder i dyrevernsorganisasjonen ANIMA, Trond Vilhelm Lund, gründer og meieribestyrer i Rørosmeieriet, Camilla Sæbjørnsen fra organisasjonen Norsk Gardsost, Forfatter Dennis Asbjørnsen @Spiselighage, Fysioterapeut Andreas Dønåsen fra Kostreform for bedre helse, Sten Falkum fra HIMA Seafood, Forfatteren Bianca Olsson @Ketolivet, Forsker og professor Peter Gøtszhe fra København, Ernæringsfysiolog Inge Lindseth, dr. Viviann L. Veum fra Universitetet i Bergen og forfatter Terje Toftenes.

00 Days
00 Hours
00 Mins
00 Secs
HØSTKONFERANSEN 8.-9. OKTOBER I SANDVIKA – VELKOMMEN!

Ola Hedstein
Gründer Rethink Food

“Et dysfunksjonelt Matsystem – skader folk, planet og økonomien»
Maten er nøkkelen til sunn planet og gode liv – dagens matsystem må renoveres

Ola Hedstein har 35 års erfaring fra den norske matbransjen, han har master husdyrvitenskap fra NMBU, jobbet for Gilde i 17 år med mattrygghet, kvalitetssikring, krisehåndtering og som direktør for matpolitikk. Som spesialrådgiver for Landbruks- og matdepartementet arbeidet Hedstein med prosjekter innen sporbarhet og matmakt. I et år jobbet han som direktør for Stiftelsen Norsk Mat,  og i åtte år ledet han organisasjonen Norsk Landbrukssamvirke fra å være en intern innrettet organisasjon til å bli en synlig interesseorganisasjon. Grunnla Rethink Food i 2020.

 

ÅPNINGSFOREDRAG LØRDAG 

Niklas Fjeldberg, kampanjeleder i ANIMA

 

Turbokyllingen – proppfull av helseplager

Hvordan lever egentlig kyllingene vi spiser i Norge, og resten av verden? Slaktekyllinger er noen av de dyrene som har det aller verst i landbruket, og det kommer i stor grad avle for ekstrem vekst og der helsen har tatt baksetet. Er kylling så sunt som det sies? Hvordan står det til med dyrevelferden og hva kan vi gjøre med det?

Anima – Stopp dyremishandling er en internasjonal dyrevernorganisasjon som jobber for å stoppe dyremishandling på nasjonalt og internasjonalt nivå gjennom blant annet redningsaksjoner av dyr i nød, informasjonsvirksomhet, samarbeid med næringslivet, politisk arbeid og fredelige kampanjer. Niklas Fjeldberg er kampanjeleder og har stått i bresjen for organisasjonens kampanje som avslørte store mangler i dyrevelferden i aktører i norsk kyllingindustri.

1020-1040: Spørsmål & svar – Ola Hedstein og Niklas Fjeldberg
1040-1100: Pause 

1100-1120: 
“Slik ble Norge ostelandet”

Hvordan ble Norge en av verdens fremste osteprodusenter?  Nå skal vi få høre om det norske osteeventyret! Camilla Sæbjørnsen har utdannelse fra Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet i Ås, og Norsk Akademi for Naturmedisin. Camilla har stor interesse for bærekraftig landbruk og kosthold, og jobber i dag for Norsk Gardsost, en medlemsorganisasjon for norske gårds- og håndverksysterier. Norsk Gardsost jobber for å synliggjøre verdiskapningen til norske osteprodusenter, og fremmer norsk gårds- og håndverksost gjennom blant annet NM i Ost.

 

1120-1145: Når de små utfordrer de store – hva skjer da?

Rørosmeieriet har gått fra å være en liten aktør til å bli en seriøs konkurrent og utfordrer til de store meieriaktørene. Rørosmeieriet har gått fra å være et lite meieri med små ambisjoner til å bli et av landbruks-Norges store suksesshistorier. Rørosmeieriet utvider stadig med nye produkter. Trond Vilhelm Lund, gründer og meieribestyrer, vil fortelle om reisen til Rørosmeieriet og hva meieriet tenker om fremtiden.

1145-1200: Pause

1200-1240:
“Min kjøkkenhage – slik kan du dyrke din egen mat!”

Dennis Asbjørnsen forteller om sin kjøkkenhage og hvordan du kan skape din! Vi vil få høre om metoder og tips for å dyrke enkelt, billig og bærekraftig. Hvordan kan du utnytte plassen du har til disposisjon best mulig? Din hage kan ikke bare gi deg mat og vakre blomster, men også bidra til mangfold i naturen og et bedre klima. 

 

Dennis Asbjørnsen er forfatter av bestselgeren “Spiselig hage” og har en populær Instagramkonto med samme navn.

 

1240-1400: Lunsj

“Hvordan kan oppdrettsnæringen gå fra å være en miljøversting til å bli ledende på fiskevelferd og i verdenstoppen på produksjon og kvalitet?”

Landbasert oppdrett er fremdeles i en svært tidlig fase. HIMA Seafood er en ny aktør som driver med bærekraftig og miljøvennlig landbasert fiskeoppdrett.

 

1430-1515:
Hvordan sy det hele sammen?”

Det handler om mat og helse, et bevisst kosthold der du skal tenke på diett og makronæringsinnhold, sesong, bærekraft og beredskap. Hva med galopperende matvarepriser og din lommebok? Hvor skal du starte med å sy sammen et kosthold der du klarer å inkludere så mye av “det riktige” som mulig? 

Andreas Dønåsen er fysioterapeut og tidligere leder av Kostreform for bedre helse i Trøndelag.

 

1515-1530: Pause

“Nordisk keto – norsk og svensk mat som utgangspunkt for å lykkes” 

Interessen og oppmerksomheten rundt keto bare vokser. Forfatteren Bianca Olsson presenterer de mest klassiske norske og svenske rettene – der ketoprinsippene er i behold. Hun har en populær nettside, ketolivet.se og har hatt en spennende helsereise gjennom flere år. Bianca er svensk, men bor og jobber i Oslo med smarte og innovative kjøkkenløsninger.

 

1600-1630: Bringebærlandet, smaksprøver Kontaktet, venter på bekreftelse

SØNDAG

09.00: Dørene åpnes/Registrering. Utstillerområdet er åpent.

09.30-10.15: “Forskningen på mikrooganismer i kroppen – hva kan vi lære?”
Vi har flere mikroorganismer i kroppen enn egne celler forteller vitenskapen oss. Vi kaller det MIKROBIOMET; bakterier, virus, sopp og parasitter.

De aller fleste av disse lever i symbiose med kroppen som er helt avhengige av samspillet med dem. På dette feltet pågår nå intens forskning, fordi man ser at mangler eller ubalanser i denne mikrofloraen er mye mer kritisk for vår helse og velvære en tidlige trodd. De skaper den kroppen vi opplever fra fødsel til død. De er årsaker til både sykdommer og hvordan vi føler oss til en hver tid. Hvordan best håndterer vi dette?

Terje Toftenes er forfatter av boken “Fri fra kreft”, og en populær foredragsholder på Høstkonferansen. Han åpner konferansen på søndag.

10.15-11.45:

“Offisielle ernæringsråd – hvordan bruke dem og hvordan ikke bruke dem”
Sikrer “strenge kriterier” for utarbeidelse av offisielle kostråd gode nok råd?
Er det sammenheng mellom målsetningen for offisielle kostråd og hva rådene inkluderer? Hva får vi vite – og hva får vi ikke vite?

Klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth, Balderklinikken

10.45-11.00: PAUSE

11.00-11.45:

“Kolesterol – gammel forskning utfordres.”

Dr. Viviann Veum: Kolesterol, forskning på gamle sannheter som må utfordres.

Mettet fett er mer uskyldig enn raske karbohydrater men har fått skylden for sukkerets skadevirkninger, grunnet mange misforståelser, bl.a om kroppens egenproduksjon av fettsyrer. Det er kolesterol-undergrupper som avgjør din sykdomsrisiko!

Gode kolesterolverdier vitner om en velfungerende distribusjon, og er viktig for vitalitet, immunforsvar, kognitiv funksjon, forplantningsevne med mer. Dette er fordi kolesterol er livsnødvendig og inngår i svært mange prosesser i kroppen. 

Sannsynligvis har du akkurat de kolesterolverdiene som kroppen til enhver tid har behov for. 

Du vil få bedre forståelse for hvilke faktorer som påvirker kolesterolverdier og hvilke faktorer som øker risiko for hjerte- og karsykdom.

Du vil også få bedre forståelse for hvordan prøvesvar bør tolkes. Dr. Viviann Veum har en doktorgrad i fedmeproblematikk, er ernæringsfysiolog og næringsmiddelingeniør fra NTNU.

11.45-12.00: PAUSE

12.00-12.45: 

“Biohacking for optimal helse. Hvordan får du maksimalt utbytte?”

Hvordan få informasjonen du inntar tilpasset ditt liv og dine helsebehov – Nickolai Damgaard

12.45-14.00: Lunsj

14.00-14.45: HOVEDGJEST

Professor Peter Gøtzche

“Hvorfor er legemidler den tredjehyppigste dødsårsaken, og hva kan vi selv gjøre for å unngå å dø på grunn av medikamenter? Hva får vi ikke vite om medisinene som utvikles?”

Prof. Peter Götzsche, lege og forfatter som er kjent fra norsk-TV, som på “Folkeopplysningen” kunne fortelle om hvordan legemiddelselskapene svært selektivt velger ut hvilke studier som får betydning for markedsføringen av nye medisiner. Han har fått publisert over 70 medisinske artikler i prestisjetunge tidsskrifter som The Lancet, BMJ, JAMA og New England Journal of Medicine – for å nevne noen. Han er en av grunnleggerne av Cochrane Collaboration.

14.45-14.55: Pause/Benstrekk
15.00-15.30: Peter Gøtzche, del 2
15.30-16.00: Diskusjon
16.00-16.30: Avslutning

Billetter

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Helgebillett
Billett for tilgang hele helgen
kr 1,995
195 tilgjengelig
Dagsbillett Lørdag
Tilgang hele dagen på lørdag
kr 1,295
30 tilgjengelig
Dagsbillett Søndag
Tilgang hele dagen på søndag
kr 1,295
40 tilgjengelig
Bokbad Lørdag
Bokbad med 3 retters middag med Fett & forstand
kr 655
37 tilgjengelig
Share:

Cookies

Our website uses cookies for you to be able to use our services and for analytics. Thus, we can create a better service for you. We are obliged to inform you about this, and if this is okay, you can continue to use the website as normal. Read more