Fastlegen satte Viggo på lavkarbo kosthold

Viggo slanket seg 20 kilo etter at fastlegen satte han på lavkarbo kostholdOSLO 2009: Kostholdsdebattene interesserte ikke Viggo Holger-Jensen. Han spiste ikke noe særlig godteri, men hverdagsmaten var «normal» – gjerne pizza og pasta, is om sommeren. Likevel fikk han type-2 diabetes, såkalt «sukkersyke». Fastlegen satte ham først på de vanlige medisinene, men Viggo ville det annerledes.

Og fastlegen hadde et forslag: lavkarbokosthold. Det skulle vise seg å gi resultater, og det raskt

Veide 110 kilo og fersk type-2 diabetiker:
Modig fastlege satte Viggo på lavkarbo kosthold

LEGEBESØK HOS FASTLEGEN I 2009: Viggo Holger-Jensen (i dag 58) hadde ikke alarmerende høyt blodsukker, men langtidsblodsukkeret (HB1AC) var likevel litt i overkant av normalen. Og med en kroppsvekt på 110 kilo, besluttet fastlegen ved Rodeløkka legesenter å foreta en glukosebelastningsprøve. Dermed ble Viggo sendt til Lovisenberg sykehus, og riktignok – fastlegens mistanker var berettiget: Glukosebelastningen slo ut på 15,9 – det var liten tvil om at Viggo hadde utviklet diabetes type 2, såkalt sukkersyke.

Snikende sykdom

Diabetes er en snikende sykdom, som bare øker i omfang – verden over. Om lag 300 000-400 000 i Norge antas å ha type-2 diabetes, også kalt «sukkersyke». Mange vet ikke om at de har sykdommen, og langt færre at de er i ferd med å utvikle den. Viggo Holger-Jensen fra Oslo var en av dem.  – Jeg hadde egentlig ingen symptomer, men leste at mange går rundt med diabetes uten å vite om det, og i min familie er det flere tilfeller av sukkersyke. Derfor ville jeg sjekke, og ganske riktig – jeg var en av de mange udiagnostiserte. Med meg fikk resepter som fylte en bærepose med blodsukkerregulerende og kolesterolsenkende medisiner. Medikamentene gjorde meg veldig, veldig dårlig. Plutselig så jeg for meg et liv på sofaen, og fant fort ut at dette ville jeg ikke. Derfor gikk jeg tilbake til fastlegen og ba om alternativer. Skulle jeg liksom leve uten energi og den futten jeg var vant til? Nei, takk – tenkte jeg for meg selv, det måtte finnes alternativer.

Fastlegen ordinerte egg & bacon

– Da jeg kom tilbake til legekontoret fikk jeg en overraskelse. Fastlegen min ved Rodeløkka legesenter anbefalte meg å legge om til lavkarbo. Jeg hadde ikke fått med meg mye av kostholdsdebattene som hadde rast på TV og i media de siste årene, men dette var som sagt i 2009 og det hadde rast debatter overalt i media i cirka ti år, men det fanget ikke min interesse, forteller Viggo. (Foto: Privat – før kostholdsomlegging til lavkarbo.)

Hva spiste du før dette legebesøket?

– Helt vanlig norsk mat. Mye brød, melk, juice. Jeg tenkte veldig lite på hvilket kosthold. Hvorfor skulle jeg egentlig det? Jeg unnet meg en god del is om sommeren – hvem gjør ikke det?

Viggo gikk til fastlegen sin, og fikk en overraskende beskjed: – Nå skal du sette deg inn i lavkarbokosthold, og starter dagen med egg og bacon! Da jeg hørte legen si dette tenkte jeg på søsteren min som hadde vært litt av og på lavkarbo en periode. Jeg googlet, leste på nett, og etter å ha lagt om til lavkarbo tok det cirka to uker før jeg merket noe. Jeg merket det først i ansiktet, jeg ble smalere, og jeg sluttet å snorke! Fire måneder senere var jeg tyve kilo lettere, smiler Viggo.

LEGENS BESKJED: EGG OG BACON TIL FROKOST

Tyve kilo på fire måneder med lavkarbo kosthold, ordinert av en helt vanlig fastlege i Oslo.
Det er nesten for godt til å være sant?

– Ikke nok med det, jeg er medisinfri. Jeg tar ingen medikamenter lenger, og det er jeg veldig glad for, fortsetter Viggo. Jeg er evig takknemlig fastlegen min. Mange er skeptiske til fastleger når de skal diskutere kostholdsspørsmål, men min fastlege er et unntak – jeg er veldig glad i fastlegen min, folk må ikke glemme at det finnes unntak. Det finnes engasjerte og flinke fastleger der ute som kan og har interesse for lavkarbokosthold.

Kostholdsdebatten før 2009 gikk deg altså helt husforbi?

– Absolutt. Jeg fikk det ikke med meg. Et liv uten brød og øl, var helt utenkelig før. Jeg hadde ingen interesse for kostholdsspørsmål i det hele tatt. Spiste pizza, pasta og take away. Men lite godteri, forteller Viggo. Og Viggo er ikke alene om det. Mange aner fred og ingen fare, før plutselig sykdommen er et faktum.

AKTUELT OM LAVKARBO

Lille Månes høstkonferanse 2021 – informasjon om forelesningene og utstillerne

Sukker under lupen