Skip to main content
1-3 dagers leveringstid         Lille Måne 20 år – Bøker for det tenkende og følende mennesket       Betal med Vipps eller VISA

Fastlegen satte Viggo (58) på lavkarbo kosthold

Fastlegen satte Viggo på lavkarbo kosthold

Viggo slanket seg 20 kilo etter at fastlegen satte han på lavkarbo kostholdOSLO 2009: Kostholdsdebattene interesserte ikke Viggo Holger-Jensen. Han spiste ikke noe særlig godteri, men hverdagsmaten var “normal” – gjerne pizza og pasta, is om sommeren. Likevel fikk han type-2 diabetes, såkalt “sukkersyke”. Fastlegen satte ham først på de vanlige medisinene, men Viggo ville det annerledes.

Og fastlegen hadde et forslag: lavkarbokosthold. Det skulle vise seg å gi resultater, og det raskt

 

 

Veide 110 kilo og fersk type-2 diabetiker:

Modig fastlege satte Viggo på lavkarbo kosthold

LEGEBESØK HOS FASTLEGEN I 2009: Viggo Holger-Jensen (i dag 58) hadde ikke alarmerende høyt blodsukker, men langtidsblodsukkeret (HB1AC) var likevel litt i overkant av normalen. Og med en kroppsvekt på 110 kilo, besluttet fastlegen ved Rodeløkka legesenter å foreta en glukosebelastningsprøve. Dermed ble Viggo sendt til Lovisenberg sykehus, og riktignok – fastlegens mistanker var berettiget: Glukosebelastningen slo ut på 15,9 – det var liten tvil om at Viggo hadde utviklet diabetes type 2, såkalt sukkersyke.

 

Snikende sykdom

Diabetes er en snikende sykdom, som bare øker i omfang – verden over. Om lag 300 000-400 000 i Norge antas å ha type-2 diabetes, også kalt “sukkersyke”. Mange vet ikke om at de har sykdommen, og langt færre at de er i ferd med å utvikle den. Viggo Holger-Jensen fra Oslo var en av dem.  – Jeg hadde egentlig ingen symptomer, men leste at mange går rundt med diabetes uten å vite om det, og i min familie er det flere tilfeller av sukkersyke. Derfor ville jeg sjekke, og ganske riktig – jeg var en av de mange udiagnostiserte. Med meg fikk resepter som fylte en bærepose med blodsukkerregulerende og kolesterolsenkende medisiner. Medikamentene gjorde meg veldig, veldig dårlig. Plutselig så jeg for meg et liv på sofaen, og fant fort ut at dette ville jeg ikke. Derfor gikk jeg tilbake til fastlegen og ba om alternativer. Skulle jeg liksom leve uten energi og den futten jeg var vant til? Nei, takk – tenkte jeg for meg selv, det måtte finnes alternativer.

Fastlegen ordinerte egg & bacon

– Da jeg kom tilbake til legekontoret fikk jeg en overraskelse. Fastlegen min ved Rodeløkka legesenter anbefalte meg å legge om til lavkarbo. Jeg hadde ikke fått med meg mye av kostholdsdebattene som hadde rast på TV og i media de siste årene, men dette var som sagt i 2009 og det hadde rast debatter overalt i media i cirka ti år, men det fanget ikke min interesse, forteller Viggo. (Foto: Privat – før kostholdsomlegging til lavkarbo.)

Hva spiste du før dette legebesøket?

– Helt vanlig norsk mat. Mye brød, melk, juice. Jeg tenkte veldig lite på hvilket kosthold. Hvorfor skulle jeg egentlig det? Jeg unnet meg en god del is om sommeren – hvem gjør ikke det?

Viggo gikk til fastlegen sin, og fikk en overraskende beskjed: – Nå skal du sette deg inn i lavkarbokosthold, og starter dagen med egg og bacon! Da jeg hørte legen si dette tenkte jeg på søsteren min som hadde vært litt av og på lavkarbo en periode. Jeg googlet, leste på nett, og etter å ha lagt om til lavkarbo tok det cirka to uker før jeg merket noe. Jeg merket det først i ansiktet, jeg ble smalere, og jeg sluttet å snorke! Fire måneder senere var jeg tyve kilo lettere, smiler Viggo.

Tyve kilo på fire måneder med lavkarbo kosthold, ordinert av en helt vanlig fastlege i Oslo.
Det er nesten for godt til å være sant?

– Ikke nok med det, jeg er medisinfri. Jeg tar ingen medikamenter lenger, og det er jeg veldig glad for, fortsetter Viggo. Jeg er evig takknemlig fastlegen min. Mange er skeptiske til fastleger når de skal diskutere kostholdsspørsmål, men min fastlege er et unntak – jeg er veldig glad i fastlegen min, folk må ikke glemme at det finnes unntak. Det finnes engasjerte og flinke fastleger der ute som kan og har interesse for lavkarbokosthold.

Kostholdsdebatten før 2009 gikk deg altså helt husforbi?

– Absolutt. Jeg fikk det ikke med meg. Et liv uten brød og øl, var helt utenkelig før. Jeg hadde ingen interesse for kostholdsspørsmål i det hele tatt. Spiste pizza, pasta og take away. Men lite godteri, forteller Viggo. Og Viggo er ikke alene om det. Mange aner fred og ingen fare, før plutselig sykdommen er et faktum.

Ikke så mange overraskelser

Lege ved Oslo Universitetssykehus Wasim Zahid,
også kjent som «twitterlegen», forteller at de fleste vanligvis har en mistanke om diabetes før de kommer til legen. – Det er veldig ulikt hvordan folk reagerer. De fleste tar det med fatning og er interessert i videre tiltak. De færreste fortrenger det, men noen blir overrasket og nedtrykt, sier Wasim. – En individuell plan er viktig, for det finnes ikke én standard løsning. Men – selvsagt – sukkerrestriksjon er viktig, samt reduksjon av karbohydratinntaket, Karbohydratene bør komme fra fullkorn og grønnsaker, sier Wasim.

Dr.med. lege Sofie Hexeberg ved Hexebergs klinikk bekrefter at mange nydiagnostiserte diabetikere har gått med mistanke over en periode:

– Ja, mange reagerer ulikt. Men de fleste har hatt en mistanke og vært engstelige for det i mange år, og blir ikke så veldig overraket over at de har utviklet diabetes. Generelt sett er befolkningen godt opplyst, og veldig klar over symptomene og faresignalene, sier Hexeberg.

Viggo blir raskt frisk

Halvannet år etter at Viggo la om til lavkarbo ble blodprøvene mye bedre, men selv er han ikke så opptatt av blodverdier alene.
– Etter halvannet år gikk jeg tilbake til legen for å ta nye prøver, og alle var «mye bedre», men jeg er ikke så opptatt av dette. Jeg føler meg i toppform; jeg er frisk, og det er det viktigste for meg, sier Viggo, som legger til at han ikke har alle tallene tilgjengelig under intervjuet på grunn av flytting.

Mange som «ser lyset» med lavkarbo kosthold vil gjerne hjelpe andre?

– Ja, jeg har satt et par kompiser på lavkarbo/LCHF. Kona til den ene er meg evig takknemlig, hun sier «mannen min er endelig tilbake». Kan lure på hva hun mener om det?, smiler Viggo.

Likevel har ikke Viggo engasjert seg utenom å være aktiv på internett. Han startet en blogg, men den oppdaterer han ikke lenger.Matrevolusjonen - det du trenger å vite om lavkarbo. Boken er nå på supertilbud!

– Det er et stort område dette med kosthold, jeg deltar i diskusjoner og debatter på nett, men utover det har jeg ikke deltatt på møter, konferanser eller annet. Men jeg leser på nettet, og det er ikke alltid like enkelt å henge med i fagspråket i kostholdslitteraturen. Likevel er dette jo et svært interessant tema, for uenigheten er stor.  Mange har gjort som meg, lest seg opp, men er likevel uten faglig utdannelse. – Jeg har ikke lest en eneste bok, sier Viggo.  – Den som leter, finner informasjonen – det er mye der ute!  Men jeg anbefaler folk å lese bøker, for det finnes mange bøker om lavkarbo.

Matrevolusjonen – en bra blogg, en enda bedre bok?

– En favorittblogg er «kostdoktorn.se» lege Andreas Eenfeldt fra Karlstad, den følger jeg, og ikke minst Pål Jåbekks blogg. Lena Beatrices blogg fulgte jeg tett det første året, forteller Viggo. Lena Beatrice veide over 140 kilo da hun var 35 år gammel, og oppdaget Atkins-dietten (en lavkarbodiett for svært overvektige), og kunne fortelle et og annet om vektreduksjon.

Bygg & anlegg og overvekt

Viggo jobber innen bygg og anlegg, og selv om det der fremdeles inngår kroppsarbeid, florerer det av overvekt. – Folk tar gjerne med seg en stor cola eller to på jobb, observerer Viggo daglig.  Her er det mange som kunne nytt godt av LCHF og lavkarbo, uten tvil! Og jeg snakker med dem om dette, så ofte som jeg kan, men det er ikke alltid så lett, sier Viggo.

– Men noe av det jeg har opplevd som mest spennende, er en arbeidskamerat som er epileptiker. Han konfererte med legen sin, og fikk grønt lys (det forskes på lchf/ketogene dietter i forbindelse med epilepsi, spesielt for barn, så dette er til en viss grad anerkjent i medisinske miljøer red.anm.) til å prøve lavkarbo.

LAVKARBO PÅ 1-2-3!

  • Et lavkarbokosthold regnes som et kosthold med under 100g karbohydrater per dag (eller litt mer hvis du er veldig fysisk aktiv).
  • Med et begrenset inntak av karbohydrater er det viktig å få i seg de næringstette grønnsakene som vokser over bakken.
  • Siden kroppen ikke har behov for mer proteiner enn ca 1-3g proteiner per kg kroppsvekt er det hensiktsmessig å basere resten av næringsinntaket på fett.
  • Det finnes forskjellige typer fett:
    • Spis mettet fett for å holde blodsukkeret og sultfølelsen under kontroll!
    • Spis Omega-3 for å redusere inflammasjon i kroppen!
    • Styr unna for mye Omega-6 da det kan lede til mer inflammasjon i kroppen!
  • Og kanskje det viktigste av alt: lag maten selv fra grunnen av!

[/av_textblock]
[/av_one_third]

[av_one_third first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=”]

Hva gjør du med lunsjen i kantinen?.

– Det er ganske problemfritt, bortsettt fra at de bruker maizenamel i sausene, men det overlever jeg. Jeg spiser fisk og kjøtt, med smør på. Mye grønnsaker – jeg elsker grønnsaker!  Hjemme lager jeg all mat fra bunnen av. LCHF-pizza/lasagne, noe innmat, jeg er faktisk glad i både lever og lungemos, og lagde litt oppskrifter som jeg la ut på nettet da jeg hadde blogg
Mange sliter med familien og venner – sosiale sammenhenger, man er jo «unormal»?

– Hos meg har responsen hos familien vært utelukkende positiv. Min kone hadde ikke behov for å gå ned i vekt, men hun har følt seg mye bedre etter omleggingen og moren min ble kvitt migrenen! Hun har ikke hatt migrene siden hun la om til LCHF.

Og det å bli kvitt migrene er ikke uvanlig med lavkarbo og LCHF:

– Det er mange grunner til at migrene forsvinner med LCHF  eller paleo. For det første gir et stabilt blodsukker en bedre hormonbalanse og reduserer nivået av betennelser som kan belaste nervesystemet, sier Stine Silke Allermand (bildet under) forfatter av boken «Migrænefri på 3 uger». Mange med migrene har tendens til å utløse for mye insulin ved inntak av hvetemel og andre raske karbohydrater. Spiser man LCHF eller paleo har vi ingen «raske karbohydrater» å låne energi fra, og vi yter ikke over evne. Vi slutter å tvinge oss selv til å yte over evne, men gir i stedet kroppen bedre betingelser for å meste hverdagen

 

Fyller du på «raske karbohydrater» for å få energi når kroppen er trøtt og egentlig trenger hvile, trigger du migrenen.  Behandler du kroppen godt på ett område, som mat, vil du ofte også få det bedre med søvn, mosjon, selvfølelse og energi – derfor er det viktig å se på et sunt og godt kosthold som som en belønning, ikke en «straff», snarere en kilde til livskvalitet. Mange blir forundret når de finner ut av hvor mye maten har å si for vårt velbehag og humør. Men: Det er 2 kilo med kjemiske forbindelser vi spiser, hver eneste dag, det er klart at kroppen merker om dette er noe som er godt eller vondt for deg, avslutter Stine Silke Alermand som skriver bloggen migrenefri.no og er et aktivt medlem i Kostreform Oslo & Akershus.

Supplerer med Omega-3

I dag supplerer Viggo kostholdet sitt med et par gode slurker San Omega Total hver dag. Ellers er det maten som er Viggos medisin. – Jeg tester meg jevnlig med ketosesticks, og de gir alltid utslag. Med andre ord er jeg konstant i ketose vil jeg tro, og jeg har aldri følt meg bedre enn nå, avslutter Viggo.

VIGGO ANBEFALER OGSÅ BLOGGENE:
http://lchf-bloggen.blogspot.no/
http://saralossius.no

diabetes, fastlege, frisk fra diabetes, Kostreform, lavkarbo, matrevolusjonen

0
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomTilbake til butikken