Skip to main content
1-3 dagers leveringstid         Lille Måne 20 år – Bøker for det tenkende og følende mennesket       Betal med Vipps eller VISA

© 2022 Forlaget Lille Måne. All Right Reserved. Utviklet av Geenie

Hva skiller keto fra lavkarbo?

Hva skiller keto fra lavkarbo?

Et lavkarbokosthold handler om å redusere karbohydratene etter hvert enkelt behov. Det mest effektive lavkarbokostholdet omtales gjerne som et ketogent/keto kosthold. Her er inntaket mindre en 20 gram karbohydrater om dagen, og kroppen går etter hvert over til en metabolsk tilstand som heter ketose. Ketose er en naturlig prosess som gjør at vi overlever når karbohydratinntaket er meget lavt.

Anbefalt drivstoff

Keto for nybegynnere av Martina Slajerova er den ultimate kokeboken for alle som ønsker innføring i keto, med mye god mat på bordet
Keto for nybegynnere: Kokeboken for vektreduksjon, velvære og sterk helse (Forlaget Lille Måne)

Glukose er ifølge helsemyndighetene den anbefalte drivstoffkilden for kroppen, men inntil nylig har det kommet på banen at fett har historisk vært kroppens primære drivstoffkilde, og mange mennesker drar fordeler av å leve slik vi levde før i tiden (steinalderen).

Ketogent og lavkarbokosthold har samme formål; å hente energien fra fettrik mat i stedet for karbohydrater. Å spise ”keto” betyr simpelthen at fettinntaket er høyere på bekostning av karbohydrater. Et lavkarbokosthold har ofte fokus på proteininntak, mens et ketogent kosthold har fokus på fettkilder.

Fettet gjør at du føler deg mett lengre, og reduserer fristelsen til å småspise eller hige etter sukkerinnholde matvarer. Resultatet er et stabilt blodsukker og energinivå gjennom hele dagen.

SE VIDEO HER: MARIA JOHANSSON KOMMER MED BOKEN «KETOPLANEN» OG FORELESER PÅ HØSTKONFERANSEN 2019

Hvor mange gram karbohydrater?

LAVKARBO FOR NYBEGYNNERE - gir deg grunnleggende informasjon. Det kan være lurt å starte med lavkarbo 1 måneds tid, før du setter i gang med keto!
Lavkarbo for nybegynnere av Lars-Erik Lisfeldt fra Forlaget Lille Måne

Med et klassisk lavkarbokosthold kan du innta opp mot 150 gram karbohydrater per dag. Dette kan vi kalle et moderat lavkarbokosthold. Et strengt lavkarbokosthold ligger på 20-50 gram karbohydrat per dag, men et ketogent kosthold vil si at du ligger på under 20 gram karbohydrater per dag.

Nøkkelen til suksess er å finne det riktige forholdet for din kropp. For noen vil et moderat lavkarbokosthold være tilstrekkelig til å føle seg bra, mens for andre vil det samme kostholdet få blodsukkeret til å svinge. Den beste løsningen er å justere mengden inntil du føler deg vel. Vær oppmerksom på at mye protein er heller ikk å anbefale, med mindre du er kroppsbygger.

Det anbefales at du allerede er på et karbohydrat kosthold før du tar steget videre til et ketogent kosthold.

Et par tips på veien:

  • Begrens proteininntaket. Mengden protein avhenger av hvor mye fysisk aktivitet du utøver. En kroppsbygger for eksempel vil trenge mer protein.
  • Vær ikke redd for fett! Tross advarsler, vil fett være din venn.
  • Drikk nok vann. Vann bidrar til å skylle ut toksiner du ikke trenger.
  • Bryt uvanene med å spise mellom måltider. Du vil komme lettere inn i ketose når blodsukkeret holder seg stabilt.
  • Prøv å faste.
  • Legg til en daglig treningsøkt. Dette vil hjelpe kroppen å arbeide matenergien du har gitt den. Når denne er borte vil kroppen brenne fett.

SE VIDEO HER: MARIA JOHANSSON KOMMER MED BOKEN «KETOPLANEN» OG FORELESER PÅ HØSTKONFERANSEN 2019

Skrevet av Melissa Thelwall Bjargo, kostholdsveilder TMS
redigert av Jan Mesicek
Forlaget Lille Måne (C) 2019