Keto – så enkelt at det blir vanskelig for mange

Forfatter Martina Johansson og forlegger Jan Mesicek på Høstkonferansen 2019.

– Det er ti år siden jeg begynte med keto og jeg føler meg bare bedre og bedre, sier medisinsk ingeniør Martina Johansson som har skrevet ni bøker og endelig er oversatt til norsk for første gang: Klar for keto – den komplette boken om ketogen kost og Betennelsesfri – en ny forståelse av årsaken til sykdom.

«Kjøp deg en bit fisk, litt smør og en lag en god saus. Så enkelt er det»

Hun mener det er enkelt å begynne med et keto, som betyr en drastisk reduksjon av karbohydrater og en økning av mengden fett i maten.

– Kjøp deg en bit fisk, litt smør og lag en god saus. Så enkelt er det, sier Martina.

Johansson pleide å være vegetarianer og da følte hun seg dårlig.

– Jeg hadde det veldig dårlig fysisk og psykisk. Hadde alltid vondt i magen, fikk ikke sove, var deprimert og hadde ikke fokus og ingen energi, sier Johansson. Hun fikk høre om viktigheten av et naturlig kosthold og det å redusere karbohydratene av en foreleser på universitetet.

«det er utvilsomt at veldig mange vil føle seg veldig mye bedre om de går på keto»

Martina leste mer på egenhånd og bestemte seg for å legge om kostholdet med mer fett og mindre karbohydrater – en ketogen diett. Etter en kort innkjøringsfase merket hun hvordan hun kviknet til og endelig fikk sove. Magesmertene forsvant, depresjonen løsnet, hun hadde jevn energi hele dagen og klarte å fokusere. Ti år senere er hun ikke i tvil om å anbefale dette kostholdet til andre:

– Alle kan prøve keto, det er ikke sikkert alle gå på keto – men det er utvilsomt at veldig mange vil føle seg veldig mye bedre om de går på keto. Jeg har jo gjort erfaringen selv så jeg vet hvor mye bedre man kan føle seg om man legger om kostholdet.

«Keto er kjempestort i Sverige»

Et voksende fenomen

Dagbladet 28. oktober med intervju av Martina Johansson som hovedoppslag.

Keto blir hele tiden mer populært over store deler av verden og er den raskest voksende kostholdstrenden. Keto handler ikke om effektiv vektreduksjon, kostholdet hjelper mot mange livsstilssykdommer som herjer i den vestlige verden.

– Keto er kjempestort i Sverige. Vi har hatt LCHF (lavkarbo) som «forgjenger» i 15 år, og aviser og mediene skriver om det hele tiden. Det går mer og mer i denne retningen og folk begynner å skjønne at det er bedre å spise mer naturlig, sier Martina.

«når man kjøper en bit kjøtt så er det ikke noen ingrediensliste på det»

Og hun er ikke alene om å føle seg bedre ved å gå over til et ketogent kosthold og anbefale det.

– Dette er basert på vitenskap og forskning og jeg titusenvis av andre er et levende bevis på hvor bra det fungerer. Dette er noe jeg kan anbefale sterkt, sier hun.

Martina Johansson er utdannet sivilingeniør med spesialisering i medisinsk teknikk og biofysikk, hun har mange års erfaring fra laboratoriet og jobber nå med medisinsk forskning og en doktorgrad. I tillegg har hun vært kostholdsveileder for klienter med mange forskjellige helseproblemer.

Martina Johansson under Lille Månes Høstkonferanse.

Enkelt og rimelig

– Gå rett forbi alle posene og innpakningene med masse helseslagord! De kommer ofte fra fabrikker og inneholder vegetabilske oljer og «fillers». Det gjelder å ikke la seg lure – når man kjøper en bit kjøtt så er det ikke noen ingrediensliste på det.

Hun kjøper så naturlig mat som mulig og kjøper gjerne kjøtt fra en lokal bonde der hun kan se at dyrene har hatt det bra.

«En del av omstillingen, fra å bruke karbohydrater som hovedenergikilde til å bruke fett, er psykisk»

– En av forutsetningene for å få til keto er å spise nok sunt fett. Og da er meierismør en sunn og rimelig kilde til fett. Det er ingenting å frykte, fordi om man spiser nok fett så blir man ikke sulten og da trenger man ikke så veldig mye annet heller, sier Martina.

Martina Johansson liker at det er enkelt, så hun lager gjerne en god gryterett og handler en gang i uken.

Sukkeravhengighet og omstilling til fettforbrenning

– En del av omstillingen, fra å bruke karbohydrater som hovedenergikilde til å bruke fett, er psykisk. Folk får rett og slett abstinenser når de kutter ut karbohydratene, forklarer Martina.

Det er veldig individuelt hvor vanskelig det er for folk å omstille kroppen til å forbrenne fett. Noen merker ingen ting – fordi de allerede har en sunn metabolisme – mens andre kan merke at de sliter med energien i en periode på opptil to-tre uker. Det kalles ketofeber.

– Ketofeber er når kroppen har total panikk. For man har tatt bort brenselet den er vant med og man har tatt bort alle karbohydratene. Det er perioden det tar før kroppen forstår at fett er en prima energikilde, sier Johansson.

Keto for nybegynnere av Martina Slajerova er den ultimate kokeboken for alle som ønsker innføring i keto, med mye god mat på bordet

– Da jeg begynte var det tungt. Jeg kunne bli utslitt av å gå opp en trapp. Siden jeg følte meg så dårlig fra før og tenkte at det egentlig ikke kan bli verre, holdt jeg motet oppe og testet det, sier Martina.

Men etter en uke eller to så var kroppen omstilt og da begynte helseproblemene hennes å forsvinne, hun fikk et nytt liv og helsereisen kunne begynne for alvor.

– Jeg lærte at min kropp er veldig sensitiv og tåler ikke så mye av den moderne maten. Ingen er egentlig skapt for den, den fremmer betennelser og ubehag i kroppen.

LES MER: Klar for keto du også! Du får innføring i keto og en 30-dagers måltidsplan som forsikrer deg å komme i ketose!

LES MER: Betennelsesfri du også! Du får innføring i hva som skjer inni kroppen din når du løser opp betennelser og stopper utviklingen av alvorlige og livstruende sykdommer.