Skip to main content
1-3 dagers leveringstid         Lille Måne 20 år – Bøker for det tenkende og følende mennesket       Betal med Vipps eller VISA

Klima og kjøttglede

Klima og kjøttglede

Her deler vi Trond Ivar Qvales innlegg i KK, en reaksjon på Astrid Utne Norlands betraktning i «FOKUS» i KK 3.8.22

Trond Ivar Qvale

Spesialist på grassforet Angus

Astrid Utne Norland er opptatt av følelser rundt kjøttspising i Fokus, KK 3.8. Dessverre har hun som folk flest adoptert den misoppfatning at kjøttspising er synonymt med klimagassutslipp.

Beitedyra trenger en mer rettferdig behandling. Ku, som kull og olje, er ressurser vi mennesker rår over. En ressurs kan ikke i seg selv være årsak til et problem. Vår forvaltning av ressursen er derimot avgjørende, også for dyras del, de må ut av fjøset.

Fotosyntesen er grunnlaget for matproduksjon fra et mangfold av planter og dyr, frisk luft og rent vann. Et fruktbart jordsmonn er resultatet av velfungerende økosystemer og helt avhengig av beitende dyr for vedlikehold. Ved riktig forvaltning kan fotosyntesen effektiviseres, øke karbonfangsten, gjenoppbygge jordsmonnet og jordas fruktbarhet. Svært mange beitedyr kreves for å erstatte alle de vi har utryddet. Beitedyr i landskapet er vakkert, øker jordfruktbarheten og representerer samtidig er et lokalt og vandrende matlager. I et system med «Målretta beiting» vil kua gjerne være klimanegativ. Klima, matforsyning, naturmangfold, økonomi og jordfruktbarhet, alt henger sammen og må takles samtidig. Vi snakker om regenerativt landbruk.

I Norge kan vi produsere mye næringsrikt og sunt kjøtt på beite, men svært lite avocado. Vi må bare ta ressursene i bruk. Så er jeg enig i å verdsette dette kjøttet for det det er – livsviktig. Spis «grass-fed» kjøtt med glede!

Lær mer om norsk landbruk og det nye som skjer innen matproduksjonen her til lands på Høstkonferansen 2022 – du kan skaffe din billett her!

kjøtt, kjøttforbruk, klima, norsk landbruk

0
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomTilbake til butikken