LAVT STOFFSKIFTE: Gikk ned 70 kilo etter medisinbytte!

De aller fleste med stoffskifteproblemer, blir satt på medisinen Levaxin (syntetisk T4). Men dette fungerer ikke like godt for alle. Anne Marie Rosenvold (45) fra Kristiansand fikk lavt stoffskifte i ung alder, og måtte kjempe en hard kamp med legene for å få bedre medisin. Da hun tok saken i egne hender pg byttet fra syntetisk medisin til naturlig kjertelekstrakt (NDT-preparater), kokte det over for endokrinologen. Han hadde liten sans for at Rosenvold ville ha denne medisinen på blå resept, og ba henne pelle seg ut av legekontoret på røde rappen. Men Rosenvold ga seg ikke så lett, så endokrinologen tok tak i henne fysisk og dyttet henne ut. – Han gikk bak meg, tok tak i skuldrene mine og fysisk heiv meg ut, forteller Anne Marie. Her er hennes historie.

Trolig hadde Anne Marie Rosenvold lavt stoffskifte allerede som ung. Hun fikk diagnosen da hun var 23 år. Da fulgte tolv år med Levaxin, som er førstevalget for behandling av hypoterose. Men hun ble dårligere, til tross for at blodprøvene var fine. – Jeg hadde kroniske smerter, hjernetåke, sov hele tiden og kunne ikke jobbe. Det sosiale livet forsvant i flere år. Likevel var blodprøvene fine. Så søkte jeg på nett og fant Thyroid, et alternativ som har vært i bruk i mange år som et alternativ til syntetisk medisin, forteller Anne Marie.

En ny hverdag med lavt stoffskifte

Anne Marie fant en privat lege som ikke hadde problemer med å skrive ut naturlig kjertelekstrakt. Han foretok også langt mer omfattende undersøkelser enn hun hadde fått tidligere. – Han sjekket alt, både matintoleranser og vitamin- og mineralstatus. Da jeg kom for å få svarene fra prøvene kom beskjeden: –Det er ikke meningen du skal klare å komme deg hit på egen hånd med disse blodprøvene! Jeg var lav på B12 (39), jern, magnesium, d-vitamin, e-vitamin og hadde matintoleranser på laks, soya, ris, hvete, rug, havre og melkeprodukter. I tillegg hadde hun utviklet Candida.

1. januar 2005 begynte hun på Armor Thyroid og etter tre uker på behandling fikk hun en sårt etterlengtet gave: – Jeg sov sammenhengende en hel natt for første gang på 20 år.

Og så kom helseeffektene på løpende bånd. Hun la om kostholdet til en liberal lavkarbo. Hun kuttet også ut alle matvarene hun ikke tålte og begynte med målrettede tilskudd av vitaminer og mineraler.

– Etter ti dager forsvant alle muskelsmerter, forteller hun.

Det var ikke bare muskelsmertene som forsvant. 70 kilo overvekt forsvant også. Uten trening, bare med kostholdsendringer. – Det tok litt over seks måneder. Det er noen kilo i uken, det gikk raskt! Den samme høsten løp jeg opp fjellene i Norge-Norge. Trekvart år tidligere kunne jeg ikke gå mer enn 200 meter før hele kroppen skrek ut i smerte.
i 2003 startet Anne Marie foreningen Thyroidea Norge.  Foreningen har et spesielt fokus på å spre kunnskap om stoffskiftesykdommer og medisinske alternativer til syntetiske medisiner.

– Mitt inntrykk er at fastlegene beveger seg i riktig retning, det er endokrinologene som henger etter. Langt etter, avslutter hun.

LURER DU PÅ NOE OM STOFFSKIFTE?

FÅ SVAR OM STOFFSKIFTEPROBLEMATIKK PÅ SØNDAG 21. OKTOBER UNDER HØSTKONDERANSEN 2018

LES BOKEN LEI AV Å VÆRE SLITEN? AV INGER MANN FORBES.

Anne Marie fortalte sin historie på stoffskiftedagene som bel avholdt i regi av Lille Måne i 2017.