Ukens oppskrift: Love is in the air

Søtpoteter, økologisk bacon og syrnet løk!

Love is in the air er hentet fra boken Gourmetmat for deg som trener, skrevet av stjernekokken Thomas Rode Andersen.

Du trenger (hovedrett til 4 personer)

  • 1 ½ kg søtpotet, skrelles og skjæres i grove terninger
  • ½ kg jordskokker, skrelles og skjæres i grove terninger
  • 2 dl kyllingfond
  • Halvparten av fettet fra ½ kg god bacon, fjern svoren og ta vare på den til senere bruk, skjæres i skiver og strimler på 3–4 mm
  • 4 gule løk, skrelles, deles i 4 og deretter i strimler
  • 175 g klaret smør, evt. kyllingfett
  • ½ fedd hvitløk, renses og finhakkes
  • 1 kvist frisk timian, skylles godt, trekk bladene av stilkene
  • 2–3 ss av en god sherryeddik
  • 1 liten savoykål, fjern de ytterste og groveste bladene
  • 75 g klaret smør, evt. kyllingfett
  • 1 kvist frisk timian, skylles godt, trekk bladene av stilkene

Gjør som følger

Ha søtpotetene og jordskokkene i en kjele med vann og kok dem helt møre. Mens dette koker, smelter du fettet i en liten kjele.

Bland i baconstrimlene og stek dem sprø ved middels varme. Ta dem opp av kjelen og la fettet dryppe av på kjøkkenpapir. Bland i løken og hvitløken, og stek løken myk uten at noe tar farge, men blir gyllen og søt. Når løken faller litt sammen, tilsettes eddiken. Bland til slutt baconstrimlene og timianbladene sammen med løken.

Skjær savoykålen i fire deler, og fjern roten. Skjær bladene i en halv centimeter brede strimler, og blansjer dem raskt i fosskokende vann, til de er
møre. La kålen surre 5–10 minutter i fettet sammen med timianen og krydre godt med salt og pepper.

Hell de ferdigkokte jordskokkene og søtpotene i et dørslag og la dem dryppe godt av. Ha dem over i en kjøkkenmaskin/blender sammen med halvparten av baconet og fettet. Kjør til en puré. Den behøver ikke å være helt glatt. Smak til med salt og pepper.

Fordel kålen på et stort varmt fat. Fordel pureen pent, og lag et lite rom i midten der du fordeler baconet og løken.

Love is in the air er fra boken Gourmetmat for deg som trener

Thomas Rode Andersen har vært kjøkkensjef på Michelin-restauranten Kong Hans Kælder i København. I denne boken presenterer han 92 lekre gluten- og melkefri retter, basert på økologiske, ferske og kortreiste råvarer.

Boken er nå satt ned til kr 149,- og kan bestilles her

Stjernekokken Thomas Rode Andersen sin bok Gourmetmat for deg som trener

Utdrag fra boken Gourmetmat for deg som trener