Patrik ble blind av diabetes

Lars-Erik Litsfeldt har brukt kosthold for å kontrollere sin type-2 diabetes i mange år. Patrik Olsson (til høyre) tipset Lars-Erik om at økt bruk av bønner kunne gjøre underverker for blodsukker og insulin. Resten ble det bok av.

Lars-Erik Litsfeldt (t.v.) ble kjent med Patrik Olsson på Facebook-gruppen «Smarta diabetikere». Det ledet til boken «Bedre med bønner – en magisk og helsefremmende matvare».

HØSTKONFERANSEN 2017

Bønner – en matvare med helsefremmede og magiske egenskaper

Lars-Erik Litsfeldt er blitt et kjent ansikt i hele Skandinavia med sine mange bøker og artikler. For to år siden ble han kjent med Patrik Olsson på Facebook-gruppen «Smarta diabetiker». Patrik er blind og hadde lagt om kostholdet til en lavkarbo-variant med bønner, og fått fantastiske resultater. Patrik ble blind etter å ha slitt med type-1 diabetes fra han var 4 år. Nå som 43-åring, er han blitt en toppatlet og et forbilde og inspirasjonskilde av de sjeldne. Forelesningene i Sverige har vært fullbooket. Tenk om det er slik at vi med et enkelt grep som å legge til litt bønner i kosten, kan få enda bedre resultater? Bedre med bønner – en magisk og helsefremmende matvare heter boken som lanseres på Høstkonferansen. Den er blitt en kjempesuksess og norsk utgave er ført i pennen av ernæringsrådgiver Karin Hvoslef.

Vi tok en liten prat med Lars-Erik i forkant av høstkonferansen 2017.

Av Jan Mesicek

For de av dere som ikke kjenner Lars-Erik Litsfeldt – så er han, som Patrik, diabetiker – men type 2, altså «aldersdiabetes» og den vanligste formen for sykdommen. Lars-Erik ble veldig syk allerede som 43-åring, overvektig og hjertesyk. Etter at han la om kostholdet til LCHF, ble han raskt mye bedre og etter kort tid ble han en av de fremste og tydeligste stemmene i den svenske kostholdsdebatten. Han kom også flere ganger til Norge, foreleste og inspirerte for et publikum som var svært nysgjerrige på hvordan kostholdet kunne hjelpe på diabetes. Dette er nå over ti år siden, og den gangen var dette budskapet … ja, la oss si det litt diplomatisk: svært omdiskutert.

Lars-Erik har skrevet flere bøker, hans første bok «Spis deg sukkerfri – nøkkelen for å knekke diabeteskoden», ble en livredder for mange diabetikere.

Spis deg sukkerfri - nøkkelen for å knekke diabeteskoden, gir deg håndfaste og praktiske råd for best mulig blodsukker.

Spis deg sukkerfri – boken som gir inspirasjon og kunnskap til diabetikere som vil bruke kosthold til å holde sykdommen i sjakk.

Nå er han klar med en ny bok, med et budskap som kanskje overasker mange. Det finnes en magisk, undervurdert matvare som ikke bare stabiliserer blodsukkeret – men også sørger for jevnt insulinnviå: bønner!

Hvordan ble denne boken til?

Patrik hadde startet en gruppe på Facebook som heter «Smarta diabetiker». Det er en klok gruppe, og jeg er ofte innom for å ta en titt. Patrik hadde et innlegg om bønner som vekket min interesse. Dermed lagde jeg en artikkel om ham i LCHF-magasinet. Da vi snakket med ham på telefon, tenkte jeg raskt at dette kunne bli en bok.

Lars-Erik har skrevet flere bøker. Noen er utgitt på norsk av Cappelen Damm, og noen på Forlaget Lille Måne. Neste år kommer han med klassikeren «Spis deg frisk med fet mat».

Ble du overrasket over å høre om de positive resultatene Patrik hadde med bønner? Som jo aldri har vært ansett som «lavkarbo-mat»?

Jeg har faktisk alltid advart mot bønner, nettopp på grunn av det høye karbohydratnivået. Men for noen år siden leste jeg om resistent stivelse, uten at jeg egentlig kunne forstå hvordan dette kunne være sunt for diabetikere. Siden har jeg sett tall på hvordan bønner faktisk kan holde blodsukkeret på et lavt nivå – ja, det kan være store forskjeller.

Hvordan har det vært å jobbe med Patrik?
Patrik er en av de mest positive personene jeg kjenner. Han har hatt tunge perioder, men i dag brenner han for å spre dette budskapet. Han har bidratt med mye fakta og artikler, og vi har hatt tett kontakt på telefon. Det ble mange lange og givende telefonsamtaler! Jeg må også nevne at hans kjæreste Maria Ahlberg har vært til stor hjelp med det praktiske, som målinger og kontroller av måltider.

Faktisk var det Patrik som først ble inspirert av Lars-Erik, gjennom hans mange bøker.

Han var naturlig skeptisk til å spise mer fett, for å øke forbrenningen av fett. Heldigvis tok han sjansen på å prøve. Dermed lærte han seg at

Boken lanseres på Høstkonferansen i Sandvika 21.-22. oktober!

det faktisk kan være en god ide å prøve noe sånt som «strider med sunn fornuft». Med LCHF-kostholdet kunne han redusere bruken av rasktvirkende insulin fra 90-100 enheter per dag, til 20-30! Og så kommer det «magiske»: etter at han begynte med bønner, kunne han redusere insulinbruken ytterligere!

Det var en treningskompis av Patrik som først tipset han om bruken av bønner, og resistent stivelse.

Lars-Erik har også begynt å spise bønner, til frokost og middag. På morgenen spiser han også en munnfull med upasteurisert surkål for å få med seg probiotikaen som hører med i «bønne-opplegget». Hans favorittoppskrift er imidlertid tekakene som er med i boken. Skikkelig gode, sier Lars-Erik.

Miljøbevegelsen har også fått øynene opp for Lars-Erik og Patriks anbefalinger av mer bønner i kosten, og blir fremstilt som ekte miljøforkjempere av det seriøse magasinet «Fokus».

Vi har ikke tenkt så mye på det aspektet, men det viser at mange grupper kan enes om at bønner kan være bra. Ikke en gang etablerte ernæringsfysiologer tør protestere på dette budskapet!

Dere kan se frem til en sterk historie fra Patrik – hans historie, bakgrunn og hvordan alt siden forandret seg til det bedre. Nå er han en topp-atlet. Som eneste blind har han fullført konkurransen «Though viking». Han er en blitt en inspirasjonskilde av de sjeldne – og jeg lover at ingen i salen vil bli upåvirket av hans fortelling. Dere kan glede dere, avslutter Lars-Erik Litsfeldt.

LARS-ERIK LITSFELDTS FØRSTE BOK: SPIS DEG SUKKERFRI – NØKKELEN TIL Å KNEKKE DIABETESKODEN

SUKSESSHISTORIER

UKENS OPPSKRIFT

LAVKARBOBØKER