KRONIKK & DEBATT

DEBATTINNLEGG: Positive signaler om skolemat

DEBATT OM MAT & HELSE

Det kommer forsiktige signaler om at skolemat kan introduseres, selv om politikerne i den nye regjeringen er svært forsiktige og omtaler det kommende tilbudet som «enkelt». Det betyr trolig brødskiver med billig pålegg, men det er i allefall en start, skriver forlagssjef Jan Mesicek i et debattinnlegg i Nationen.

– Lille Måne har i mange år satt kosthold på dagsorden som undervurdert i forhold til forebyggende helse, og ønsker at politikerne løfter blikket og ser på mat og betydningen av et skikkelig kosthold for barn og unge sammen med viktigheten av kunnskap om mat og matlaging. Vi kan ikke risikere at en hel generasjon vokser opp og tror suppe kommer fra en pose, og ikke aner hvordan man lager en vanlig middag fra bunnen av. Hvis barn blir komfortable med å lage mat i ung alder, og får et positivt forhold til det, er oppsiden enorm.

Merete Furuberg, bonde, lokalpolitiker og tidligere leder av Noregs Bonde- og Småbrakarlag med Jan Mesicek i Lille Måne på Høstkonferansen 2020.

Forlaget Lille Måne håper bondeorganisasjonene engasjerer seg i denne politiske saken. – Vi har alt å tjene på at kommende generasjoner forstår viktigheten av hvordan mat produseres, tilberedes og betydningen for et godt kosthold både som barn, ungdom og voksen. – Det er egentlig et lite mysterium at rike Norge ikke har adressert denne saken skikkelig, for fedme og overvekt blant barn og unge har økt over mange år nå. Ville vi hatt det samme problemet om barna fikk en varm lunsj med skikkelig mat på skolen?

Les innlegget her