Selen og Q10 bremser aldringsprosessen
Forskning viser at Q10 og selen bremser aldringsprosessen og reduserer risikoen for hjertesykdom. Nå begynner nordmenn å få opp øynene for den fantastiske effekten som oppnås gjennom de to tilskuddene. Dette er mye takket være den norske seniorforskeren Trine Baur Opstad.
06.05.2024 kunne vi lese om hennes banebrytende funn i Aftenposten
03.06.2024 ble det laget nok en sak om Opstad og hennes forskningsresultater, denne gangen i VG.
Jeg har jo gjort målingene selv, ikke sant? Da jeg så effektene, tenkte jeg umiddelbart: Dette må jeg vurdere å begynne med, sier Opstad til Aftenposten.
Trine Baur Opstad er seniorforsker ved UiO, arbeider ved Hjertemedisinske avdeling ved Oslo Universitetssykehus og har en doktorgrad innen molekylærbiologi. I høst kommer hun til Den helhetsmedisinske Høstkonferansen – 3 saler med foredrag, smaksprøver og behandlinger.
Les mer om programmet og billetter her.
Opstads forskning og resultatene
Opstad og hennes kolleger gjennomførte en omfattende studie på 443 eldre svensker. Deltakerne ble inndelt i to grupper, hvor den ene ble gitt Q10 og selen, mens den andre ble gitt en type placebo. Forskningsteamet ble sjokkerte over resultatene, som du kan lese om her.
Jeg ble litt overrasket da jeg så resultatene. At forskjellen skulle være så signifikant, synes jeg var ganske slående, sier Trine Baur Opstad til Aftenposten.
Forskerne oppdaget en markant forskjell i utviklingen av deltakernes telomerlengde. Etter hvert som vi mennesker blir eldre, svekkes kroppens celledelingprosess. Hver celledeling innebærer en «dobling» av DNA-et vårt, som danner de to nye cellene bygget opp av proteiner og enzymer. Hos eldre mennesker vil denne doblingen ofte bli mer ufullstendig enn hos yngre.
Problemet er at kroppen ikke klarer å kopiere DNA-tråden helt ut. Dermed «mister» man litt DNA ved hver celledeling, og telomerene forkortes, forklarer Opstad til Aftenposten.
Resultatene fra forskningen viste at deltakerne som ble gitt Q10- og selentilskudd ikke fikk forkortet telomerlengdene sine – en viktig faktor i aldringsprosessen.
De som fikk Q10 og selen, fikk ikke forkortet telomerlengdene sine. Hos dem som fikk placebo, så vi en markant forkortning, sier Opstad til Aftenposten.
De to tilskuddene bør kombineres for å fungere optimalt, da selen fungerer aktiverende for Q10 og dens effekter. Tilskuddenes effekt på telomerlengdene kan i følge forskningen ha en livsforlengende effekt:
I løpet av de ti årene vi fulgte opp deltagerne i studien, så vi at de som hadde lengre telomerer, levde lenger, uttaler Opstad til Aftenposten.
Konklusjon om forskningsresultatene hos VG
3. juni kunne vi også lese om Opstad og hennes funn i VG, hvor hun kunne konkludere resultatene fra forskning slik:
Det var godt voksne mennesker med i studien. Og når vi ser på resultatene etter fire år, kan vi slå fast at det aldri er for sent. Dette handler imidlertid ikke om å se ung ut til man er steingammel, men om å ha høy funksjon så langt inn i alderdommen som mulig, og kanskje utsette aldersrelaterte sykdommer,
konkluderer seniorforsker Trine Baur Opstad til VG.
Vi gleder oss til å høre Trine Baur Opstad sitt foredrag hos oss på Den helhetsmedisinske Høstkonferansen i Drammen. Her kan du lese mer om programmet for konferansen og kjøpe din billett.
Kilder:
VG: https://www.vg.no/forbruker/helse/i/GyG46q/ny-forskning-om-to-vanlige-kosttilskudd-slik-kan-de-bremse-aldringen – 03.06.2024
Aftenposten: https://www.aftenposten.no/sprek/i/xmRnj8/sjokkerende-effekt-av-to-vanlige-kosttilskudd-noe-de-fleste-boer-ta – 06.05.2024