Skjønne bønner: Patriks fenomenale helsereise

Patrik Olsson (43) fra Halmstad er en mann som, for å uttrykke seg forsiktig, har møtt endel motgang i livet. Det handler om motgang som vanlige folk knapt kan forestille seg. Som 4-åring fikk han type-1 diabetes, og måtte begynne med insulin, med datidens uhendige sprøyter. For noen år siden ble han blind på grunn av sykdommen, og i 2015 mistet han sin daværende kjæreste av nyreskader, også som følge av diabetes.

Av Lars-Erik Litsfeldt

Patrik ble naturlig nok deprimert etter at han mistet synet. Det gikk stegvis. Først et øye, og fire år senere mistet han også synet på det siste øyet. Og allerede her kunne historien være slutt. Muligens kunne vi plusse på at Patrik også skulle få problemer med føttene, en annen vanlig komplikasjon for diabetikere.

Men heldigvis slutter ikke historien her. Det er faktisk her den begynner, og den har noe å lære oss. Det som reddet Patrik, og det som gjorde at han tok grep og kom tilbake på banen igjen, viste seg å bli den lille sønnen Jonathan. Uten Patrik ville jo ikke Jonathan ha noen pappa, og det gjorde at han tok nye tak og kjempet seg igjennom omstillingen til å være blind for resten av livet. Patrik har nå fått en ny livsoppgave, nemlig å hjelpe andre så de ikke skal oppleve det samme som ham på grunn av diabetes og dårlig blodsukkerkontroll.

«Patrik har nå fått en ny livsoppgave, nemlig å hjelpe andre så de ikke skal oppleve det samme som ham på grunn av diabetes og dårlig blodsukkerkontroll»

SUKSESSHISTORIER

Lars-Erik Lisfeldt og Patrik Olsson

Jeg oppdager Patrik

Jeg hadde lest litt sporadisk på Facebook-gruppen Smarta diabetiker om Patriks forsøk med å spise bønner for å holde blodsukkeret lavt og stabilt. Det gikk tydeligvis ganske bra. Jeg tenkte ikke så mye mer over det. Kanskje var det tilfeldig? Men sannelig så hadde forfatteren Per Wikholm snakket om noe han kalte for resistent stivelse, men det virket ikke interessant og jeg tenkte at det ikke var noe å bry seg om. Trolig en hype og kortvarig trend?

Imidlertid strømmet det konstant inn vitnesbyrd i Facebook-gruppen, til slutt ble det nesten irriterende! Jeg besluttet således å ta kontakt med Patrik. Faktisk begynte historien å virke spennende, og kanskje det kunne bli til en artikkel? 

Jeg tok kontakt. Patrik fortalte med stor entusiasme sin historie, og det sank inn at han virkelig har noe på hjertet som vi bør lytte til. Det han holdt på med var tross alt det motsatte av hva jeg selv hadde hørt og forfektet gjennom min ti-årige karriere som kostholdsforkynner. Det er jo alltid spennende med budskap som vender opp-ned på hva man selv har trodd på.

Jo mer vi snakket om grunnlaget for en artikkel, desto mer begynte en ide om en bok å vokse frem. Vi bestemte oss der og da over telefonen for å skrive en bok, og etter bare noen få henvendelser til ulike forlag ble det napp. (Og senere kom utenlandske forlag på banen, som Forlaget Lille Måne i Norge.) Det pleier ikke være så lett å vekke forlagenes interesse! Følelsen av at vi hadde noe spesielt på gang, vokste i oss.

Bedre med bønner - boken som forteller om bønnenes helsefremmende virkning

Boken Bedre med bønner – en matvare med helsefremmende og magiske egenskaper er nå tilgjengelig fra Forlaget Lille Måne. Kjøp boken her!

«Det han holdt på med var tross alt det motsatte av hva jeg selv hadde hørt og forfektet gjennom min ti-årige karriere som kostholdsforkynner»

Besøk til Halmstad

Vi bestemte oss for at jeg skulle ta turen til Halmstad, slik at vi kunne snakke sammen om boken. Patrik og kjæresten Maria møtte meg på jernbanestasjonen i Halmstad. Maria er Patriks nye kjæreste, og hun er alltid ved hans side.

De er jammen meg samkjørte. Det er fantastisk å se den tilliten som Patrik har til Maria. De holder hverandre i hendene når de går, og Patrik trengte ikke andre hjelpemidler enn henne. Og de spaserte raskt. Skikkelig raskt. Jeg måtte småspringe etter, med min reiseveske på slep.

Planen var at vi skulle ta et fotoportrett med oss begge. Det var en start på å få materiale til markedsføringsmateriale for boken. Til min glede så jeg at Patrik hadde latt håret gro, slik at han ikke så råbarsk ut som han kan fremstå med barbert skalle og tatoverte, kraftige armer.

Ufin behandling av politiet

Det er ikke uproblemtaisk å være blind, sterk og med et «råbarskt» utseende. Flere ganger har faktisk politiet lagt ham i bakken fordi de trodde hans hvite blindestokk med ryggfeste så ut som en batong bakfra.

Ettersom Patrik er blind har han jo ikke alltid skjønt hva som var på gang, og en gang lykkes han å vri seg løs fra politiet. Han kunne jo ikke vite at det var politi, så naturlig nok gjorde han motstand. Og Patrik trener hardt, så den bedriften klarte han.

«Det er ikke uproblematisk å være blind, sterk og med et «råbarskt» utseende. Flere ganger har faktisk politiet i Sverige lagt ham i bakken fordi de trodde hans hvite blindestokk med ryggfeste så ut som en batong bakfra»

Boken Spis deg sukkerfri – en inspirasjonskilde til alle som vil kvitte seg med suget etter søtsaker, gå ned i vekt og få et stabilt blodsukker.

Kjøp boken her!

Bedre med bønner

Hjemme ved kjøkkenbordet satt vi og snakket om Patriks og Marias helsereiser. Selv Maria er blitt en bønnespiser. Patrik har nå fått en nærmest preussisk kontroll på sitt blodsukker, og fettvekten er redusert med 25 kilo. Maria har gått ned 20 kilo med LCHF-kosthold og trening. Men så etter at hun la til bønner i kosten, gikk hun ned ytterligere 40 kilo, samtidig som hun fortsatte med LCHF og endret litt på treningen. For meg ser det ut til at hun ikke gå mer ned i vekt! Nå er hun så slank og sprek at det er vanskelig å tro at hun bar på over 60 kilo ekstra!

I november ifjor ble Patrik omtalt av TV4’s morgensending som ukens solstråle. Denne utmerkelsen fikk han fordi han leder den omtalte Facebook-gruppen «Smarta diabetiker».

Patrik har som sagt eksperimentert med å spise probiotika i form av surkål, men også annen mat som gir gode magebakterier. Senere har han komplementert dette med prebiotika, altså mat som fungerer som næring til disse bakteriene. Maten består forøvrig av LCHF-kosthold, i tillegg av probiotikaen og de nå berømte ulike typene av bønner og belgfrukter.

Som første blinde deltager gjennomførte Patrik hinderløpet “Tough Viking”.

Her forserer han ett av hindrene (med blindestokk)

LAVKARBO FOR NYBEGYNNERE - gir deg grunnleggende informasjon. Det kan være lurt å starte med lavkarbo 1 måneds tid, før du setter i gang med keto!"

Boken Spis deg sukkerfri – en inspirasjonskilde til alle som vil kvitte seg med suget etter søtsaker, gå ned i vekt og få et stabilt blodsukker.

Kjøp boken her!

Super metode for blodsukkerkontroll og vektreduksjon

Takket være denne metoden kan han enkelte dager slippe å ta noe måltidsinsulin i det hele tatt, men da må han imidlertid sørge for å trene to ganger om dagen. Patrik har gått ned fra 90-100 enheter måltidsinsulin per dag, til å nå ha dager der han ikke trenger noe som helst!

Langtidsblodsukkeret er perfekt. I og med at både Patrik og Maria har blodsukkermålere, har de i detalj kunnet følge med på eksperimentene med bønner og fermentert mat. De har kunnet måle nøyaktig hvordan blodsukkeret har endret seg, minutt for minutt, avhengig av hva de har spist og når. Nå gjenstår det å se om deres erfaringer kan få gjennomslag blant flere diabetikere.

Boken Bedre med bønner – en helsefremmende og magisk matvare er nå kommet på norsk. Den kan være til stor hjelp for alle de som har lett for å legge på seg i Norge. Og nye tall viser at det er over halvparten av befolkningen!

«I november ifjor ble Patrik omtalt av TV4’s morgensending som ukens solstråle»


Men bønner er jo karbohydrater … ?

Bønner er jo karbohydrater, men de inneholder en spesiell type stivelse som ikke tas opp av kroppens fordøyelsessystem på samme måte som annen stivelse. Derfor kalles det resistent stivelse. Det er den resistente stivelsen som gjør underverker for tarmbakteriene, og som gjør at de gjør den jobben de skal gjøre. Boken forklarer nok en gang hvor viktig det er å være snill med disse bakteriene, og med oppskriften som følger i boken blir det lekende lett. 

Et nytt syn på livet

Det ble naturligvis ganske mye småprat under de dagene jeg var hos Patrik. En sak gjorde spesielt sterkt inntrykk på meg. Patrik fortalte at han siden han ble blind, har begynt å bedømme mennesker på en annen måte enn tidligere. Han bryr seg ikke lenger om hvordan folk ser ut eller om de har på seg flotte merkevareklær. Nå er det viktige bare hvordan man oppfører seg, og hva man sier.

Patrik er en ekte karakter, sterk og med galgenhumor i forhold til sin blindhet. Han har også lykkes med å snu noe negativt til noe positivt, og det igjen har gjør at han kan hjelpe andre mennesker. Noe vi selv kanskje kan tenke over, der hverdagene farer av sted.

Oversatt og tilrettelagt
av Jan Mesicek