Spis norsk julemat – og vær stolt!

Julemat - ekte helsekost

Spis norsk julemat – vær stolt!

Svensk matredaktør misunnelig på norsk julemat

Av Sten Sture Skaldeman, redaktør av LCHF-magasinet og forfatter

Den norske julematen er helsekost!, sa jeg til min forlegger og venn gjennom mange år etter et herskapelige måltid med rakfisk, pinnekjøtt og lutefisk. Jeg håper dere verdsetter dette skikkelig, og pinnekjøtt kan man jo spise nesten hele året!

Forleggeren min var helt enig, og innrømmet at han selv spiste pinnekjøtt ofte til og med april. 

Så kjære broderfolk: Pass godt på disse tradisjonene, og lukk ørene til alle som sier du skal velge mager julemat.

Ideen om at mettet fett er noe vi må kutte ned på er helt håpløs, og det dukker stadi opp mer litteratur som viser at kampen mot mettet fett og kolesterol, er et håpløst feilgrep. En tabbe med konsekvenser for folkehelsen som vi knapt kan ane, i skrivende stund. Nylig var det avslørt i Dagens Næringsliv at professorer som anbefaler margarin, får betalt av Mills (margainmaskinen). Foreløpig får de holde på, men en dag kommer sannheten for dagen. Uansett! Denne kronikken skal ikke angripe ernærings- eller kostholdsråd; nå skal vi hylle den norske julematen!

Sist jeg var i Oslo, stakk jeg innom en vanlig matbutikk. Det var ganske trist. Dyrt og dårlig. Et ganske lite utvalg, og jeg forstår hvorfor mange nordmenn reiser til Sverige. Det er jo dumt, for det finnes mange ildsjeler der ute i det norske landbruket som produserer kvalitetmat i verdensklasse – mat med lange tradisjoner, og disse kommer ofte til syne under julematsesongen. 

Dere trenger ikke komme til oss i Sverige for å kjøpe julemat! Vår julemat har ingen sjanse mot norsk julemat. Vi spiser mager skinke til jul, og skjærer bort det gode fettet som sitter rundt steken. Vi spiser risengrynsgrøt med mye sukker. En annen svensk julerett er ”dopp i grytan”: Brødbiter som dyppes i stekekraft fra skinkesteken. Den magre skinken er fra en gris som har levd et liv i fangenskap, og er et unaturlig og dårlig produkt.

I Sverige spiser vi fremdeles store mengder snop og godteri, som dessverre også mange nordmenn handler i bøtter og spann på sine turer over grensen. (Hvordan klarte dere nordmenn å illegge sukkeravgift på sukkerfrie produkter?) Jeg fant til min store glede sukkerfri marsipan i Norge på Rema1000. Det var på tide!

I Sverige spiser vi også sild og revbensspjäll (spare-ribs). Det er bra og sunn mat, men resten av den svenske julematen er det bare å glemme. Men den norske julematen som jeg fikk i Oslo, den glemmer jeg ikke! Jeg var så heldig å få spise på en restaurant der jeg fikk spise både pinnekjøtt og lutefisk. 

Jeg spiste rakørret, etterfulgt av pinnekjøtt med kålrabistappe og deretter lutefisk med ertestuing, baconfett- og biter, sennep og nymalt pepper. Litt fersk lompe smakte jeg også på, vi har ikke det i Sverige. Jeg står over potetene, og konsentrerer meg heller først og fremst om de animalske råvarene i julematen. Ingen vits å fylle opp magen med poteter. Så sier noen at det blir «lavkarbo-fanatisme». Nja, jeg ble tjukk da jeg spiste mye poteter. Derfor er jeg nå forsiktig med poteter og andre grønnsaker som påvirker blodsukkeret. Å spise lavkarbo til jul, betyr faktisk dobbel glede – da er det plass til mer pinnekjøtt eller lutefisk! 

For disse to delikatessene har dessverre ikke vi i Sverige. Det likner ikke engang. Vår versjon av lutefisk serveres med en smakløs hvit melsaus. Den norske varianten med bacon er himmelsk, og mye sunnere. Ribbe med surkål er også god, norsk mat. I Sverige serverer vi en helt vanlig ribbe med søt, svensk rødkål. Det er ikke like bra. Lag surkålen din selv, det er ikke så vanskelig og kroppen din vil takke deg for det.

Visste du at julematen også er fantastisk om du vil gjenvinne din helse? Det er med denne maten jeg har oppnådd min vektreduksjon på 65 kilo, normalisert alle mine blodverdier og mitt blodtrykk. Ja, du har kanskje hørt det at fettrik mat (ketogent) som øker fettforbrenningen, og stenger fettlagringen?

Det er ingen nyhet, det er faktisk god gammel medisinsk kunnskap, men det har ikke vært anbefalt fordi man de siste ti-årene har sett seg helt blind på kolesterol og kalorier. (Det har vært veldig «fete tider» for medisinfabrikkene som lager kolesterolsenkende piller.) 

Men bli med meg: Norsk julemat er naturlig, sunn mat for oss nordboere! Den holder oss mett lenge, er næringsrik og smaker himmelsk! Den gir ingen blodsukkerstigning. Den er næringsrik som bare det, og du finner lignende tradisjonskost som du kan betrakte som helsekost – hele året.

Først må du imidlertid stenge ørene for de fettskremte apostlene. Hele året, selv i juletiden dukker de opp, helseapostlene med budskapet om at mager mat gir god helse. De anbefaler deg å skjære bort fettet, og heller spise mye brød og fargelegge det hele med grønnsaker. Fettet er roten til alt ondt og må unngås. Hørt sånt fjas, skal de aldri bli lei! Det er en grunn til at vi mennesker kan overleve på fett som energikilde fra naturens side.

Men et skifte er på gang. Flere stiller seg tvilende til at fettet fra kjøtt er farlig. Flere stiller spørsmålstegn ved om vi har skjønt dette med kolesterol (som er noe kroppens celler trenger, ikke noe som skader deg).

Spiser du tradisjonskost, rik på fett og kutter ned på stivelsen, får du stabilt blodsukker hele dagen – og ingen inflammasjonstriggere får skape ugang.

Derfor: Vend det døve øret til når budskapet om at ”mindre fett” og ”mer stivelse” (sukker for kroppen), må til for å forbedre folkehelsen. Spiser du den maten som anbefales av gråhårede  ernæringsprofessorer og deres nikkedukker, får du et blodsukker som en berg- og dalbane. Du blir mett i noen timer, og fort sulten igjen. Unngå mellommåltider – spis 2-3 skikkelige måltider hver dag, så holder du fettforbrenningen i gang.

Vil du bli god og mett i lang tid, skal du spise godt med meierismør, ost og ribbe. Du skal spise rakørreten med ekte sæterrømme, og du skal ikke spare på baconfettet og -terningene over lutefisken. Sammen med hjemmelaget sylte og sild, er dette sunn julemat. Bytt ut ølet med rødvin, og du får et måltid som gir deg stabilt blodsukker.

Stabilt blodsukker og et godt måltid – hva er bedre for kroppen, sjelen og sansene? 

I juletider skal man besøke slektninger og kose seg sammen. Benytt derfor sjansen til å snakke litt med farmor eller tante. Be om hennes oppskrifter, kanskje hun har en gammel kokebok? Der finner du mat som inneholder mye næring, og lite sukker. Det er mat som gir naturlig god helse.

Som svensk blir jeg litt misunnelig når jeg leser tradisjonelle norske oppskrifter.

Norsk julemat er en matskatt uten sidestykke i Norden.

Men jeg har fremdeles tilgode å få smake sursild i en lake med lite eller uten sukker, og den gamle samiske retten syltet kveitehode. 

Jeg foretok en helsereise der jeg kvittet meg med 65 kilos overvekt med mat som var rik på naturlig fett, men uten mye stivelse og tilbehør. Det tok to år med min helsereise, og jeg har fått gleden av å fortelle den til mange i Norge. Ved juletider oppfordrer jeg mine kjære naboer å tenke godt om julematen, og kanskje starte nyttårsforsettene allerede i juletiden. Du kan faktisk starte fettforbrenningen med julematen, så lenge du takker nei til alle søtsakene som tilbys deg overalt. Søtsakene har ingenting med juletradisjonen å gjøre, og kan fint erstattes av andre ting. Sukkerfri marsipan med sukrin passer meg fint, jeg ruller det med litt espressokaffe – da blir det ikke for søtt. 

I dag vet jeg hvilken mat som forbrenner fett og hvilken mat som lagrer fett på kroppen. Spis som ur-farfar gjorde. Da kan du begynne din egen helsereise allerede denne julen – med deilig norsk julemat!

Jeg sender mine varmeste ønsker om en god jul til alle mine norske venner, og gleder meg til årets julemat.

Sten Sture Skaldeman er forfatter av flere kokebøker og kostholdsbøker. Han er redaktør av det svenske matbladet «LCHF-magasinet».

Hør en prøve av hans lydbok «Spis deg ned i vekt» her.

(STORYTEL)