Spiser du lavkarbo uten fett?

TEKST AV MARTINA JOHANSSON

Når jeg snakker om lavkarbo, bruker jeg mye tid på å forklare ketose og ketoner. Det er nemlig hovedpoenget med å spise lavkarbo eller keto. Du kan oppnå mange helsefordeler med lavkarbo, men ikke i nærheten av så mange fordeler som du kan få om du legger om og spiser keto.

Dette er den «lille store forskjellen» som mange ikke forstår, til tross for all iherdig bruk og loggføring på apper og i bøker. Når jeg foreleser om ketose fremgår det tydelig at mange fortsatt spiser for lite fett, og det kan gjøre selv lavkarbo til en ganske energifattig diett i jakten på for eksempel vektreduksjon. Når du erstatter skikkelig mat med frøbrød, salater, lavkarbo-bakst eller enda verre vegetarisk lavkarbo, så får du ikke de resultatene du kan oppnå om du velger å gå løpet ut og kjøre ketogent kosthold. For å komme dit må skikkelig mat stå i sentrum, og den skal bestå av animalsk protein, mettet fett og gode grønnsaker som vokser over jorden. Verre er det ikke.

Dersom det å unngå karbohydrater tar hele ditt fokus, er det risiko for at du glemmer å vie tid til å finne de gode næringsrike råvarene. Er det redsel for kaloriene som kommer snikende tilbake?

Det du skal fokusere på er fettet. Fett er den dominerende makronæringskilden enten du spiser lavkarbo eller keto. Og da tenker jeg ikke på fett fra avokado og kokosolje, men animalsk fett fra kjøtt, fisk egg og smør. Vegetabilske fettkilder er godkjent i små mengder, men det skal ikke være din hovedkilde til fett.

Sådan er det også med «lavkarbo-knekkebrød», som ved første øyekast kan se ut til å inneholde nok med fett. Men det er feil fett og i feil mengder. Skal vi kjøre keto, må vi anstrenge oss litt mer.

Brød kommer i alle varianter

LITT AV POENGET MED LAVKARBO OG KETO … er vel å slutte med brød og bakst?

Hva skjer når du spiser for lite fett?

Fett gjør deg mett, ikke fet! Dersom du tar vekk karbohydratene og ikke vil drukne deg selv i protein, noe man blir ganske trøtt av, så må energien komme fra et annet sted. Fett er en utmerket energikilde som ikke påvirker blodsukkeret, oppfører seg snilt mot tarmene og resten av kroppen. Det er til og meg umulig å få noen negativ reaksjon av animalsk mettet fett, for kroppene våre i hovedsak kjenner igjen denne næringskilden og liker den. Dersom du begynner med lavfett-diett eller spiser fettfattig, øker risikoen for søtsug sult. Da kan du ende opp med en «lavkarbo-bolle», bær med tyrkisk yoghurt eller noe annet, i stedet for et skikkelig måltid. Mellommåltid som funker greit på lavkarbo kan fort ta deg ut av ketose, stopper fettforbrenningen og gjør det vanskeligere å optimalisere næringsinnholdet i kosten. Mellommåltider er en effektiv måte å gjøre lavkarbo mindre effektivt på, også i forhold til vektreduksjon.

IKKE VÆR REDD FOR FETT – du kan bli en fettforbrenningsmaskin! Se alle våre bøker med matplaner og inspirasjon om lavkarbo og keto – her!

Notis

For en stund siden var jeg på et lavkarbo-cruise i USA, og satt til bords med en dame som hadde spist lavkarbo i 18 måneder. Hennes historie er ikke unik. Han hadde rast ned 20 kilo i vekt da hun startet med lavkarbo, men så sa det bom stopp. Hun ville gjerne kvitte seg med 20 kilo til, men disse satt helt fast. Ikke hadde hun jukset eller sprukket, og hun var strålende fornøyd med helsegevinstene, men litt skuffet og fortvilet over de siste kiloene som satt helt fast.

Min intuisjon fortalte meg at dette var en typisk «fettskremt» person, som bare talte karbohydrater. Så rett frem sa jeg at jeg trolig hadde en løsning for henne. Hun ble overrasket, men begeistret og ville høre mer.

– Du må spise mer fett, sa jeg. Så sa jeg ikke mer, og ventet på hennes reaksjon.

Maten kom på bordet, en entrecôte, og jeg begynte med en gang og smøre kjøttstykket inn med smør, litt sånn for å gjøre et lite ekstra poeng av det hele. Jeg forklarte:

Om du ikke erstatter karbohydratene med fett, blir det for lite energi og du kommer ikke ketose. Da ender du opp med å erstatte skikkelig mat med saker som man putter i munnen som ikke er mat.

Min borddame var enig med meg og fortalte at hun pleide å starte dagen med en fettkaffe, og så sette seg ved datamaskinen og jobbe. En pose med mandler var fast følge.

– Der har du problemet, sa jeg.

Det virket som hun tok til seg det jeg sa. Jeg hadde denne damen som fast borddame gjennom cruiset, og hun begynte straks å gjør det samme som meg med ekstra smør til kjøttet. – Nå gjør jeg det til hvert eneste måltid, fortalte hun meg. Etter 8 dager var cruicet slutt, og de fleste går opp en kilo eller to på en slik cruisereise. Men ikke min borddame, hun hadde redusert beltespennet sitt med to hull!

Skal alle legge til ekstra fett?

Det er lett å forveksle deler og mengder, og du at du ikke trenger å legge til veldig mye fett om du får tak i skikkelige råvarer. Hvert måltid skal bestå av minimum 70 prosent fett. Altså skal 70% av kaloriene komme fra fett. Dersom du klarer det uten å legge til ekstra fett, så er det kjempebra! Egg og bacon, er et eksempel på mat som ikke trenger ekstra fett. Laks trenger kanskje litt ekstra fett, for laks er en ganske fet fisk. Avokado trenger ikke ekstra fett. Noen osteruller med skinke, trenger ekstra fett, mens en fet kjøttbit kanskje ikke trenger det.

Kan du bryte ned fett og protein?

Mange mennesker har i dag et problem med for lite magesyre, eller problemer i den øvre delen av magen. Det kan da kjennes belastende og tungt å spise kjøtt. Fett kan skape jojo-tilstander i halsen eller gi halsbrann. Gjennom å kjøpe enzymer eller ekstra saltsyre i helsekosten, kan du gjøre det lettere for kroppen å ta opp og nyttiggjøre seg næring.

Tilskudd av enzymer eller andre tiltak for å øke magesyrenivået ditt, gjør at du kan fokusere mer på skikkelige og næringsrike måltider – uten at du får ubehag.

Du trenger fett! Dette er helt avgjørende for å lykkes med keto eller lavkarbo.

Martina viser deg hvordan i boken Klar for keto – den anbefales!

Se alle våre bøker med matplaner og inspirasjon om lavkarbo og keto – her