Stigs storslagne suksesshistorie

Gary Taubes og Malcolm Kendrick åpnet øynene – minus 40 kg på 14 måneder

142 kilo er mye å bære rundt på, selv for en robust og solid mann som Stig Erik Ask (52) fra Nøtterøy. En dag fikk han anbefalt å lese HJELP VI BLIR TJUKKERE av Gary Taubes. Da hadde han slitt med overvekt i mange år, og fått konstatert type-2 diabetes. Denne boken åpnet øynene for ham, og under to år senere har han slanket bort 40 kilo, sluttet med alle medisiner og ser ut som en ny, frisk og enda mer robust mann. Vi gratulerer! Her er hans historie.

September 2014: Forlaget Lille Måne jobber tett sammen med Kostreform for bedre helse, og får stadig vekk hyggelige sukseshistorier fra folk der ute. Vi mener det er viktig å dele og spre disse. Her er en av de beste historiene vi har fått:

Stig har nå vært type-2 diabetiker i over ti år. Jevnt og trutt gikk han opp i vekt. 142 kilo (se bildet under). Det ble Stigs «rekord». Han var heldig, og var en av de diabetikerne som ved nøye kostplanlegging og bruk av «vanlig mat», klarte seg medisinfri. En stund. Men metforminen kom etterhvert på plass, det vanligste legemiddelet for å oppnå kontroll over blodsukkeret. Det er imidlertid mange type-2 diabetikere som før eller siden også må over på insulin.

– Til og begynne med var diabetesen såkalt «kostregulert» (med normalt kosthold),  men etterhvert måtte jeg begynne på metformin. Legen min hadde lest at det var bra å senke kolesterolen selv om nivåene egentlig var bra, da «det kunne senke risiko for hjerte-kar sykdom med 20-30%». I 2006 ble jeg satt på kolesterolsenkende medikamenter, såkalte statiner. Senere fulgte blodtrykkssenkende og blodfortynnende medisiner, forteller Stig.

Ved forrige legekontroll i fjor veide Stig 140 kilo, og gikk på fire medikamenter og måtte ta metforminen (markedsnavn ofte Glucophage) flere ganger om dagen.

Ny på lavkarbo? Slik lykkes du på fire uker!

Men så skjedde dette – og Stig får fortelle helt med egne ord:

– En venn og tidligere kollega som driver med trening tipset meg om en bok jeg burde lese av forskningsjournalisten Gary Taubes, Why we get fat (Hjelp vi blir tjukkere!). Dette er en kamerat jeg stoler på og jeg har stor respekt for hans kunnskaper, dermed bestilte jeg den umiddelbart. Den ankom kort tid etter og jeg satte igang og lese. Det ble en «headturner», Taubes la frem ting i boken på en måte som gjorde alt så logisk og den enkle veiledningen i appendix’et var så enkel å følge slik at jeg bestemte meg for å legge om kostholdet etter en legetime kort etter, i midten av august 2013.

I løpet av de første ti ukene tok jeg av 12 kilo, hvilket var en kjempeinspirasjon og overbevisende om at dette var riktig. Vi har samlet oppskrifter gjennom bl.a. Skaldemans kokebøker og på diverse norske og utenlandske blogger. Utover vinteren kunne jeg slutte med en etter en av medisinene og i mai i år var jeg 30 kilo lettere og kunne kutte ut de blodtrykksenkende (Enalapril) som den siste.

Ved diabeteskontroll nå i august, hvor man normalt skal komme «fastende», tenkte jeg at det er jo ikke spennende på lavkarbo. Jeg spiste derfor en nå normal frokost for meg med en skive lavkarbobrød fra Norgesbakeriet og to hjemmebakte knekkebrød med diverse ost som pålegg og en kopp te før jeg dro til legen. Legetimen var ca en og en halv time etter frokost og blodsukkeret var da 5,1 og langtidsblodsukkeret var på 4,9!! Hun tok også blodprøve for å sjekke totalkolesterolet som jeg noen dager etter fikk beskjed om at nå ligger på 5,2.

Nå på lørdag 13.09.2014 stoppet vekta på 100kg blank!

Stig på tur i Polen – høsten 2013. Vektreduksjonen var i gang, selv om benken kanskje antyder noe annet?

Stig ville imidlertid vite mer. Ikke nok med at han på to år hadde klart å slanke vekk 40 kilo kroppsfett, og tatt noen kjempeskritt for egen helse, han ville vite mer om de kolesterolsenkende medisine som stadig oftere blir satt under lupen av forskere med friske øyne.

Igjen lar vi Stig fortelle fritt selv:
– En annen side ved dette er statinene, for to år siden fikk jeg store smerter i skuldrene hvor jeg ble henvist til røntgen og MR, på bakgrunn av de ble jeg henvist videre til Kysthospitalet i Stavern hvor en lege injiserte kortison i høyre skulder. Jeg ble også tatt inn i deres «skuldergruppe» hvor jeg reiste dit hver onsdag utover våren 2013 hvor jeg fikk instrukser om øvelser med strikk av deres fysioterapeuter. Jeg ble bedre, men en stund etter at jeg var ferdig der kom smertene
tilbake.

Jeg begynte også nesten å tro jeg var i ferd med å få Alzheimer, jeg hadde stadige «glipp» i hukommelsen, på den måten at jeg kunne stå og prate med noen og pluteslig ikke for mitt bare liv kunne komme på hva små enkeltting vi sto og pratet om hette. Det gikk så langt at jeg en dag ikke kunne komme på navnet til mitt eldste barnebarn!

Da jeg begynte å  spise lavkarbo etter Taubes’ instrukser begynte jeg også å google/lese alt jeg kom over om emnet, da kom jeg en dag over en artikkel om statiner og hukommelsesproblemer, jeg googlet mer om det og fant også http://www.spacedoc.com/ og hans artikkel om «lipitor, thief of memory». Da kuttet jeg statinene tvert uten å snakke med legen om det.  Jeg svarte også på en online-undersøkelse fra et universitet i USA, om bruk og bivirkninger av statiner, men reagerte på at de fokuserte mest på muskelsmerter. Det var først da jeg la sammen to og to om mine skuldersmerter og at jeg hadde spist 40 mg Lipitor daglig i årevis.

(Artikkelen fortsetter lenger ned)

Jeg kjøpte boken Det store kolesterolbedraget av den skotske legen Malcolm Kendrick på Lillemaane.no og den var også en øyeåpner. Jeg kuttet ut statinene i oktober 2013, og utover vinteren uten at jeg tenkte noe større over det ble jeg bare «fin» i skuldrene og nå er de helt fine og jeg kan holde på som i gamle dager på hytta med vedhogging ect. og annen jobbing, noe jeg bare kunne drømt om et år før.

Stig slanket vekk 40 kilo på lavkarbo

Samtidig som man vet at statiner er det mest brukte legemiddel i Norge idag kan man lese at vi står foran en demensepidemi, på tide noen begynner å se på sammenhenger? Men dette er jo på siden av lavkarbo og vektnedgang som sådan, avslutter Stig.

Stig har likevel helt rett. Statiner har bivirkninger som melder seg etter hvert. Muskelsmerter og hukommelse er vanlige. Over 600 000 nordmenn går på statiner daglig. Antall diabetikere øker. Lavkarbo kan hjelpe, og det trenger ikke være vanskelig. Håper Stigs historie er til inspirasjon. Vi vil gjerne høre din erfaring.

Som forlagssjef i Lille Måne gratulerer jeg ham med resultatene, og oppfordrer alle som vil vite mer til å lese mer – Gary Taubes’ bok og Det store kolesterolbedraget er to av de viktigste bøkene vi noen gang har gitt ut. Det er utrolig givende å vite at bøkene vi gir ut sprer inspirasjon og skaper suksess! GRATULERER STIG!

Jan Mesicek, forlagssjef Forlaget Lille Måne
Leder Kostreform Oslo & Akershus

Foto – etterbilder: Kjersti Holm

Flere suksesshistorier

Har du lyst til å dele din fortelling, opplevelse eller helsereise?

Ta kontakt med oss på post@lillemaane.no

Vi er på jakt etter alle mulige fortellinger, det trenger ikke bare handle om vekt.