Storskriftbøkene lansert i Bergen!
De første seks bøkene i Storskriftserien kom i forrige uke fra trykken og vi er veldig stolte over resultatet! Som første del av lanseringen besøkte vi Bergen offentlige bibliotek og tok med oss Jørgen Jæger og Erling Gjelsvik. Det var ikke første gang de to forfatterne fra Bergen delte scene, og tonen ble raskt både vennlig og uformell mellom dem og deltakerne.
Jørgen Jæger om Ole Vik og sitt forfatterskap
En av landets mest populære krimforfattere har bidratt til Storskriftserien med boken Dødssymfoni. Boken er en del av serien om lensmann Ole Vik og hans arbeid i det fiktive Fjellberhavn. Selv beskrev forfatteren karakteren sin som en normal og stødig fyr – ikke den stereotypiske alkoholiserte eller plagede etterforskeren vi ofte møter i krimverden.
Vi fikk lære flere interessante ting om Jørgen Jæger og hans forfatterskap. Visste du at han debuterte med boken Skyggejakten i 2003? Da hadde han rukket å fylle 57 år! På tross av en litt sene start på forfatterkarrieren har han rukket å selge hele 1,3 millioner bøker bare i Norge!
Jørgen kunne røpe at han prøver å unngå andre krimforfatteres bøker, da han ikke vil risikere å bli for farget av deres arbeid. Til gjengjeld har han ofte latt seg inspirere av virkelige hendelser, som da faren mottok en rekke trusselbrev på 60-tallet. Jørgens far fikk i en periode tilsendt flere brev til tannlegekontoret hvor han arbeidet. I disse ble han beskyldt for mordforsøk og forfatteren av de anonyme brevene lovet hevn.
Det viste seg etter hvert at det var en psykisk syk pasient som sto bak brevene, og det siste brevet ble undertegnet med fullt navn! Episoden inspirerte Jæger som la inn en lignende episode i krimromanen Blodskrift.
Erling Gjelsvik om Nordahl Grieg – en forfatter av sin tid
Erling Gjelsvik er forfatter, skribent i Bergensavisen og står bak musikalen Nordahl i våre hjerter (1990).
Skipet går videre utkom i 1924, og var den første romanen Nordahl Grieg produserte på egenhånd. Året før hadde han nemlig utgitt det som ville bli den første påskekrimmen, Bergensbanen plyndret i natt. Boken skrev han sammen med Nils Lie under pseudonymet Jonathan Jærv. De to unge studentene slo kron og mynt om hvem som skulle starte, og skrev deretter annethvert sitt kapittel. Boken ble en enorm suksess og førte til fenomenet vi i dag kjenner som påskekrim.
Om Skipet går videre kunne Gjelsvik fortelle følgende:
Da boken kom ut i november 1924 , var mottagelsen i pressen overstrømmende. Den presenterte en ny realisme i beskrivelsen av norsk sjømannsliv. Men blant sjøfolk var reaksjonene blandet for å si det forsiktig.
[Det ble skrevet] … at alle skipperforeninger i landet krymper seg under denne romanen som plutselig spjærer det gamle, kjære bildet av de hvite seils romantikk. Det var beskrivelsen av fyll og kjønnsliv som vakte anstøt. Mange ville ha seg frabedt at dette bildet festet seg, særlig blant sjøfolkenes familier der hjemme. Hva måtte ikke foreldre og ektefeller og barn tenke?
[Johan] Borgen hevder at Grieg fikk sekkevis med protestbrev, noe som ligner en organisert kampanje. Men boken ga også positive ringvirkninger. I Oslo arrangerte det internasjonale Røde kors i 1926 en konferanse om sjøfolks helse der Skipet går videre blir særlig fremhevet. Slik bidro den unge forfatteren til at Folkeforbundet iverksatte et arbeid mot kjønnssykdommer i verdenshavnene.
En stor takk til Erling Gjelsvik og Jørgen Jæger, Bergen offentlige bibliotek og alle som møtte opp til arrangementet!
Nå ser vi frem til å motta de siste bøkene fra trykkeriet i slutten av september.
De første seks bøkene kan du nå kjøpe her i vår nettbutikk: https://lillemane.no/product-category/storskriftserien/
De andre bøkene kan du nå forhåndsbestille.