Ukens oppskrift – Lammestek med rosmarin
Høst er lammesesong, og du kan nyte Norges beste og mest miljøvennlige kjøtt på mange ulike måter! Her kan du prøve deg på lammestek med rosmarin og kryddersmør.
Oppskriften er hentet fra boken Lavkarbo for nybegynnere, det perfekte stedet å starte om du vil prøve lavkarbo. Sjekk ut boken her!
Lammestek med rosmarin
1 lammestek på ca. 4 kilo
4 hvitløksbåter
6 stk. ansjos
Nymalt svart pepper
ca. 12 kvister rosmarin
100 g svart oliven uten sten
Rapsolje
Sitron
Hyssing til å binde opp steken med
Fremgangsmetode
- Sett stekovnen på 150 grader.
- Tørk lammesteken, og skjær små lommer i den, og legg inn hvitløk og ansjosbiter i hver lomme. Strø svart pepper over overflaten av kjøttet. Bruk en gryte som tåler stekeovn, og varm opp smør, og brun steken rundt på alle sider. La steken kjølne.
- Kjør oliven til en grov masse i en foodprosessor, og smør inn overflaten. Legg rosmarinskiver rundt steken, og bind dem fast med hyssingen. Legg steken tilbake i gryten og sett den i stekeovnen. Skvett litt olivenolje og sitronsaft over steken.
- Sette det hele inn i ovnen. Beregn 15 minutter per 500 gram kjøtt, pluss 15 minutter til. Det er alltid lurt å bruke steketermometer, overstekt lam er ikke så godt!
- Ta ut gryten, og la steken hvile i 30 minutter. Husk at stekeprosessen fortsetter etter at steken er tatt ut av ovnen. Skru ned varmen før du tar ut steken, f.eks til 100 grader det siste kvarteret.
- Skjær i tynne skiver. Spe stekeskyen med litt kremfløte.
Foreslått tilbehør:
- Kryddersmør
- Grønn salat med dressing av olje, eddik og litt smuldret hvit chevre.
- Hvitløk, squash, sjampinjong – grønnsakene kan legges i et lite fat og stekes med litt olje i ovnen den siste halvtimen av steketiden.