Skip to main content
1-3 dagers leveringstid         Lille Måne 20 år – Bøker for det tenkende og følende mennesket       Betal med Vipps eller VISA

© 2022 Forlaget Lille Måne. All Right Reserved. Utviklet av Geenie

Storskriftserien 2024

Forlaget Lille Måne relanserer Storskriftserien – kvalitetsbøker av ulike sjangre med stor, lettlest skrift!

I dialog med landets biblioteker, har vi nå valgt ut titlene i seriens første bokpakke. Vi har fokusert på sjangermangfold og valgt forfattere med tilhørighet rundt omkring i landet. Bestselgende og aktuell skjønnlitteratur har blitt kombinert med klassikere, krim- og faktabøker. Målet for serien er å tilgjengeliggjøre kvalitetslitteratur for eldre og svaksynte over hele landet.

Våre undersøkelser har vist at etterspørselen er enorm! Vi er nå i gang med arbeidet med bøkene og gleder oss til å dele resultatet med dere!

Her er bøkene som vil utgjøre første del av Storskriftserien:

ROMANER

Ingrid Winters makeløse mismot av Janne S. Drangsholt

Winter sitter fast. I huset hun ikke får solgt, i FAU-møter, i frykten for dørselgere, i et ekteskap som har mistet gnisten, i sin egen hverdagsangst. Bedre blir det ikke når hun ufrivillig blir trukket ut som representant i en jobbdelegasjon til St. Petersburg. Det skal være starten på et forskningssamarbeid over landegrensene, men utarter raskt til kaos, trusler om å bli sendt til Sibir og hostesaft som ikke er hva den utgir seg for å være. Men kanskje en dose kaos er nettopp det som trengs når det føles som om livet har stivnet?

Janne Stigen Drangsholt beskriver Ingrid Winter med humor og sympati, og viser fram en sjelden evne til å ta hverdagslige situasjoner på kornet. Ingrid Winters makeløse mismot er første bok i serien om Ingrid Winters kaotiske og ofte elleville hverdag. 272 sider.

Mors gaver av Cecilie Enger

En fortelling om lengselen etter å holde tiden fast.

Da Cecilie Engers mor havner på sykehjem med Alzheimer, blir barndomshjemmet tømt i løpet av en helg. Under opprydningen finner Cecilie morens sirlig nedtegnede lister over alle familiens julegaver gjennom fire tiår. Gaver gitt og gaver fått, til og fra mennesker med svært forskjellige liv. Med listene som utgangspunkt skriver Cecilie Enger sin egen families historie, fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag.

Samtidig fortelles en annen historie. I løpet av tiden det tar å skrive Mors gaver, viskes morens hukommelse og personlighet gradvis bort.

Med Mors gaver vant Cecilie Enger Bokhandlerprisen for 2013.

272 sider.

Løpe ulv av Kerstin Ekman

Løpe ulv er en beretning om forholdet mellom mennesker og menneskenes forhold til naturen og rovdyrenes verden. Det er også en vakker kjærlighetshistorie mellom den pensjonerte skogvokteren og jegeren Ulf Norrstig og kona Inga.

En dag får Ulf øye på en staselig, langbeint ulvehann. Han kaller den Høgbein. «Jeg så ham, og livet mitt var ikke lenger vanlig», sier Ulf. Han begynner å stille spørsmål ved menneskenes motiver for å drepe. Til forskjell fra dyrene dreper vi ikke av sult, vi dreper livet i havet og i skogene, sier han, og det vil han ikke lenger være med på. Til nå har Ulf vært leder av jaktlaget i det lille svenske bygdesamfunnet. Men hans nye holdning skaper splid mellom mennene i jaktlaget. Ulf blir ikke gjenvalgt. Den mye yngre Ronny, som viser forakt for den aldrende skogvokteren, står klar til å overta og til å ta «det jævla beistet», ulven Høgbein.

Kerstin Ekman (f. 1933) er en av Sveriges mest prisbelønte og leste forfattere og ble 2021 nominert til Nordisk Råds litteraturpris for Løpe ulv. 192 sider.

Anna Lena av Edvard Hoem

Fleire og fleire frå grendene langs fjorden har teke seg arbeid i byen, men har førebels ikkje råd til å få seg hus der. Så må dei reise to timar fram og tilbake kvar dag, dei reiser klokka seks og kjem heim klokka seks. Dei hadde vel tenkt at arbeidet i byen skulle bli kortvarig, til dei kom seg ovanpå økonomisk. Men oppseiingsdatoen blir satdig skuva lenger ut i ei ukjend framtid. Månadane går, åra går, framtida nlir avjord av krefter dei ikkje rår med.

Fortellinga reiser fram og tilbake i tid og stad, Anna Lena ventar i byen.
EDVARD HOEM (f. 1949) debuterte med diktsamlinga Som grønne musikantar i 1969, og han har sidan vore svært produktiv som romanforfattar, dramatikar, salmediktar og Shakespeare-gjendiktar. Han er ein av våre mest elska forfattarar og vart i 2019 tildelt Brages hederspris.

176 sider.

Søsterklokkene (2 bind) av Lars Mytting

«Veldig glad for å være med i den nye storskriftserien. Det skulle bare mangle at vi ikke har et slik tilbud i Norge. Lån, les, slit dem i filler, lån flere – sjekk utvalget på ditt bibliotek!.» – Lars Mytting

Så lenge folk kunne huske, hadde Søsterklokkene ringt over det trange dalføret, med en klang så malmfull og kraftig at klokkeren ble døv etter bare tre messer. Klokkene ble støpt til minne om tvillingene Halfrid og Gunhild Hekne, som var sammenvokst fra hoftene og ned. Det hvilte alltid noe større over søstrene, som om de tilhørte en annen og mektigere verden, og en av billedvevene de lagde, ble sagt å vise fremtiden.

I 1879 flytter en nyutdannet prest inn på prestegården, der nittenårige Astrid fra Hekne gjør tjeneste. Fra Tyskland kommer en fremmed mann med vidløftige planer. Den gamle stavkirken som har huset klokkene går uvisse tider i møte, og snart utsettes bygda for brå skiftninger og ubøyelige viljer.
 
Søsterklokkene er første bok i den kritikerroste trilogien om Hekne-slekten, som har tatt norske lesere med storm.

Ca 300 sider per bind

KLASSIKERE

Skipet går videre av Nordahl Grieg

100 år 1924-2024

En roman som skildrer livet på sjøen som både utilgivelig og krevende, men samtidig umåtelig vakkert og meningsfylt. 

Skipet går alltid videre på sin ferd mot horisonten, som livet selv står det aldri stille, men drives frem av fyrbøtterne og matrosene for harde livet over de endeløse bølgene. Skipet i romanen er blitt noe mer enn et fartøy og blitt til en dampdreven maskin, som bringer med seg nye utfordringer for mannskapet.  

For den unge sjømannen Benjamin er tilværelsen ombord på skipet  lengselfult tilbakeskuende til livet på land, men også dratt mot det åpne havet og fjerne land.

Eventyret om sjøen ligger nært for Nordahl Grieg og hans tidlige forfatterskap.

«Bak ham blinker byen med myriader av lys, og ett av dem er ham uendelig kjært. Men skipet reiser seg foran ham, mørkt og stille som døden. Byen og skipet, det synes ham i natt som han velger mellom livets lykke og livets eventyr.»

Nordahl Grieg ble født i Bergen i 1902 og er en av Norges mest kjente forfattere.

Han ga ut sin første roman Skipet går videre, bare 22 år gammel, basert på sine egne opplevelser til sjøs. Grieg gjorde seg for alvor kjent som poet for diktet Til ungdommen og som krigskorrespondent i Europa og Asia i de urolige mellomkrigsårene. Han døde som journalist under et bombetokt over Tyskland i 1943. Bøkene hans vitner om et sterk sosialt engasjement, mot og livsglede. Kanskje er han Norges svar på Hemingway? Nordahl Grieg ble tidlig omtalt i internasjonale media, blant annet New York Times, som lovende unge norske forfattere. 208 sider.

Landstrykerliv av Jack London

«Jeg ble landstryker – ja, fordi jeg var lysten på livet, fordi jeg hadde vandrerblod i årene, som ikke ville la meg falle til ro.»

Jack Londons selvbiografiske verk skildrer den brutale sosiale realiteten for en stor gruppe eventyrlystne omstreifere i det sentrale USA sent på 1800 tallet.

Vi følger den unge Jack på hans eventyr som landstryker, der han flyr fra by til by etter løpske godstog, unngår jernbanevakter og nådeløse politikonstabler som gnir seg i hendene etter å legge ham og landstrykerbrødrene hans i jern. Opplevelsene i denne boken viser til en glemt side av et land i rivende og dynamisk industriell utvikling med store sosiale utfordringer og er med det et viktig kapitel i den amerikanske fortellingen.  

Langs skinnende må Jack presse seg selv til det ytterste i møte med en fiendtlig verden som beveger seg i en rasende fart over kontinentet, der alt eksisterer fra et øyeblikk til det neste. Der fortellerkunsten og løgnaktige skrøner er alt som står mellom ham på utkikk etter mat, skyss og husly. Livet langs skinnende er ofte skjørt, og kampen for overlevelse er alltid beinhard.

Jack London var en eventyrer uten sidestykke med en fortellergave som få andre. Hans reiser over Stillehavet til Sydøst Asia som sjømann, gullgraver i Klondyke og lykkejeger på prærien bevitner om en ustoppelig reiselysten sjel som aldri fikk nok av det livet hadde å tilby.  

Han står også bak bøker som Ulvehunden, Martin Eden og Når villdyret våkner.
“The proper function of man is to live, not to exist” 176 sider.

På gjengrodde stier av Knut Hamsun

Siden debuten med Den gåtefulle i 1877 var det nå gått 72 år. I På gjengrodde stier (i kursiv) beretter Knut Hamsun om sin skjebne i tiden etter han i mai 1945 ble satt i husarrest på familiegården Nørholm i Grimstad. Tre turbulente år fulgte, på sykehuset i Grimstad, Landvik gamlehjem og Vinderen psykiatriske, før han i 1948 endelig fikk sin høyesterettsdom.

Denne utgaven av På gjengrodde stier (i kursiv) har fått en varsom språklig revisjon i retning av moderne riksmål og er satt i stor skrift.

KNUT HAMSUN ble født 4. august 1859. I 1920 mottok han Nobelprisen for romanen Markens grøde (1917). Hans forfatterskap har hatt en enorm innflytelse på europeisk og amerikansk litteratur. Knut Hamsun døde 19. februar 1952.

185 sider.

LIVSVISDOM

Tirsdager med Morrie av Mitch Album

En ung mann, en gammel mann og livets viktigste visdom.

Da journalisten Mitch Albom plutselig hører om sin gamle favorittprofessor Morrie Schwartz på nyhetene, bestemmer han seg omsider for å gjenoppta kontakten. Morrie har stått frem og fortalt at han er blitt rammet av sykdommen ALS, en uhelbredelig og brutal nervesykdom.

Hver tirsdag møtes de to for å diskutere livets store spørsmål. Istedenfor trøstende og triste samtaler, blir det en ny runde på skolebenken for Mitch Albom som får ny livsvisdom og undervisning fra professor Morrie – en siste gang. 192 sider.

Gullkorn fra Kong Harald V av Morten Malmø

Få nordmenn er like elsket som kong Harald, og det finnes kanskje ingen vi lytter like oppmerksomt til som ham.

Da kong Harald V besteg tronen i 1991, ble han vår første konge som er født i Norge på 567 år. Den 22. april 2024, over 33 år senere, meldte slottet at kongen ville trappe ned sin arbeidsmengde. Gjennom disse årene har kongen uttalt seg om om alt fra de store verdensproblemene til dagliglivets utfordringer.

Denne boken har samlet kongens mest kjente og betydninsfulle taler, hans råd og visdom.
Boken gjengir også ulike nordmenns møter med kongen, hvor vi blir bedre kjent med hans humoristiske sans og åpenhet.

Med kong Harald V sine taler og kommentarer på de store norske begivenheter, og tragedier, er denne boken et lite stykke norgeshistorie. Her finnes både visdom og omtanke som vil bevege enhver leser.

176 sider.

BIOGRAFI

Min skyld av Abid Raja

«Så flott at MIN SKYLD kommer i storskriftutgave.
Dermed når historien ut til flere lesere, og det er rørende.»
Abid Raja

Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Men hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker.

Skyldfølelsen hans – en blanding av skam og frykt – har hindret ham i å kjenne på de andre følelsene han som menneske er utstyrt med. Alt han har kjent, er et voldsomt sinne. Min skyld er den brutale og ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.

Abid Raja (f. 1975) er advokat og politiker for Venstre. Han har vært kultur- og likestillingsminister og ble i 2010 tildelt Fritt Ord-prisen for sin åpenhet og vilje til å diskutere vanskelige og kontroversielle temaer på Dialogmøtene og i tenketanken Minotenk som han etablerte i 2009. 304 sider.

HUMOR

Humor e heile vitsen av Per Inge Torkelsen

HUMOR OG VISDOM FLETTET SAMMEN

Eg ska begeistra deg. Eg ska få deg i godt humør, enten du vil eller ei. Eg ska servera någen kjekke historiar; snåle, tankevekkande, løgne og anderledes. Eg ska gje deg kunnskab du kan gleda deg øve, artige anekdotar du kan briljera med i det nesta selskabet. Du ska få folk te å slappa av, åbna seg og trivas trygt. Eg ska lera deg kordan godt humør, latter og optimisme ska beriga resten av livet ditt.

Etter meir enn 20 bøker og eit halvt hundreår i humoren og samfunnsdebattens teneste vil Per Inge Torkelsen heller rose enn erte på seg folk. Krydra med ikkje-injurierande døme og anekdotar frå mange års kurs og foredrag for organisasjonar og næringsliv, byr han på ei positiv handbok i kunsten å gi ros. Per Inge Torkelsen (1953–2021) var ein norsk politikar for Venstre i Stavanger, forfattar, klovn og radiokosør som elska å både provosera og underholde. Humor e heile vitsen ble hans siste bok, og fer noe it nyt liv i storskriftutgåve.

Ca. 310 sider.

KRIM

Dødssymfoni av Jørgen Jæger


Per Hoff, eieren av det lokale gatekjøkkenet i Fjellberghavn, kommer seint hjem etter endt arbeidsdag og finner husdyrene sine drept på en brutal måte. På samme tid kommer Roar Jørgensen og kona Britt tilbake til hytta si og finner denne ramponert. Natten er ennå ikke over da den lokale orkesterdirigenten får ubudne gjester.

Lensmann Ole Vik og hans trofaste stab får en travel natt og prøver innbitt å finne forbindelseslinjene mellom de tilsynelatende enkeltstående hendelsene. Hva binder disse familiene sammen? Har en og samme person lagt ut på et personlig og systematisk hevntokt? Og hvorfor?

Idet folk er i ferd med å komme til hektene igjen etter nattens grufulle hendelser, rystes de på nytt. Denne gangen av et mord. Fjellberghavn skjelver.

Jørgen Jæger (f. 1946, Bergen) er en av Norges mestselgende kriminalforfattere, mest kjent for serien med lensmann Ole Vik i rollen som etterforsker. Serien rundet en million solgte bøker i Norge høsten 2021 og har blitt oversatt til en rekke europeiske språk. 304 sider.

Min mor har en saks i ryggen (kriminalnoveller) av Unni Lindell

«Stas og viktig å få være med på storskriftsatsingen med spennende og lettleste krimnoveller.
Flott at storskriftserien er tilbake igjen!» – Unni Lindell

Min mor har en saks i ryggen finner du Unni Lindells beste krimnoveller. Vi møter vanlige mennesker i deres hverdag, men den tilsynelatende harmonien glir fort over i en underliggende uhygge. Men er egentlig alt som du tror? Det bygger seg opp mot klimaks, og noen historier vil sjokkere deg. Gunnar Staalesen har sagt at Unni Lindell er en av få krimforfattere som fremdeles kan lure og overraske ham.

Unni Lindell (f. 1957) begynte sin forfatterkarriere med noveller. Min mor har en saks i ryggen består av 19 krimnoveller. Unni Lindell er en av Norges mestselgende forfattere, og har vunnet Rivertonprisen to ganger. 320 sider.

Lille Måne takker Gyldendal, Aschehoug, Samlaget, Tiden, Forlaget Historie & Kultur, Bonnier Norsk Forlag og Cappelen Damm Fakta for samarbeidet – og en stor takk til forfatterne!