FÅR VI SERVERT SANNHETEN?

Om maten vi spiser og hvilke effekter giftstoffer har på helsen vår? Kan noen stoffer vi finner i maten være direkte sykdomsfremkallende?

Iver Mysterud

REN MAT – EN ILLUSJON? Dette er tittelen for seminaret LØRDAG 20. oktober under Høstkonferansen i år. Kan du med de riktige grepene sikre deg et sunt og godt kosthold, og dermed klare av sykdommer som dominerer vår tid? Iver Mysterud viser oss hvordan det vi spiser og det vi utsettes for, påvirker risikoen for demens og Alzheimers, nå oftere og oftere omtalt som «diabetes type-3». Interessen for ketogen diett, eller «keto», øker sterkt og ved årsskiftet 2017/18 passerte «keto» lavkarbo på antall søk på Google og søkes på mer enn tre ganger så mye globalt – dette merkes også i Europa med sterkere oppmerksomhet. Men hva skiller egentlig keto fra andre lavkarbo-orienterte dietter? Et av de viktigste prinsippene i keto er at matvarene ikke skal ha tilsetninger, og i stor grad være økologiske. Hvordan gjøres dette i praksis? Dag Viljen Poleszynski, mangeårig forfekter av «keto» viser vei.

Innhøsting av soyabønner. Soyabønner er en av ingrediensene til fôret laksen får.

Laksefest med bismak? Lakseeventyret farer over børsen, og har gjort mange til milliardærer og enda flere til millionærer. Men hva vet vi egentlig om oppdrettsnæringen? Morgenbladet og Harvest har i en serie artikler satt søkelys på bransjen. Utenlandske medier tok nylig opp tråden og etterforsket hvilke stoffer som brukes i fiskefôret. Hvordan påvirker dette oss mennesker? Hvilke krefter opererer i det skjulte rundt forskning, utvikling og drift av oppdrettsanlegg? Høstkonferansen søker å finne noen svar. Artikkelserien i Morgenbladet har skapt store overskrifter og debatt. Vi får høre hvordan journalistene har arbeidet med saken og hva de har funnet ut. Kjetil Østli fra magasinet Harvest foreleser.

Lege og forsker Merete Åse Eggesbø ledet HUMIS-studien som kartla tarmflora og miljøgifter hos 2600 mødre/barn og fulgt dem til de nå er 16 år. Hvilke helseeffekter har dagens nivåer miljøgifter?

Hennes kollega fra Folkehelseinstituttet, Inger-Lise Karin Steffensen, setter søkelyset på obesogene kjemikalier og hvordan disse påvirker metabolismen i kroppen, spesielt i forbindelse med overvekt og diabetes.

Avslutningsvis vil tidligere leder i Kostreform Oslo & Akershus, Anders Kindberg gi oss et inspirerende foredrag på hvordan vi kan velge rene råvarer og navigere unna mat med giftstoffer i butikkene.

Din guide til en hverdag med RENERE MAT – Høstkonferansen lørdag 20. oktober.
Kjøp billett her – kr 795,- inkl. lunsj.

Høstkonferansen består av to dager, vil du lese mer om begge dagene, klikk her!