Skip to main content
1-3 dagers leveringstid         Lille Måne 20 år – Bøker for det tenkende og følende mennesket       Betal med Vipps eller VISA

Skaldeman: Vær stolt av den norske julematen!

Kronikk

De fleste lavkarbo-entusiaster her i Norden har hørt om Sten Skure Skaldeman. I anledning førjulstiden vil vi dele denne kronikken fra arkivet vårt – en hyllest til den norske julematen. Tekst av Sten Sture Skaldeman, første gang publisert i VG 17. desember 2006

Forleden var jeg i Norge for å snakke om mat og helse, så jeg besøkte noen butikker for å se hva som fantes i hyllene. Det meste var dyrt og dårlig, jeg forstår hvorfor mange nordmenn reiser til Sverige. Men noe godt fant jeg. Flere snille nordmenn bød meg nemlig på mat der det er helse i hver munnfull: den norske julematen. Den maten skal dere ta godt vare på!

I Sverige spiser vi mager skinke til jul, og mange svensker skjærer bort det gode fettet som sitter rundt steken. Vi spiser risengrynsgrøt med mye sukker. En annen svensk julerett er ”dopp i grytan”: Brødbiter som dyppes i stekekraft fra skinkesteken.

Innrammet avisutklipp av kronikken på trykk i VG 17. desember 2006. 

Den magre skinken er fra gris plaget i fangenskap, et unaturlig og dårlig produkt. Det norske lammet, er av en annen kvalitet. Den sukrede grøten smaker godt, men den gir deg rask blodsukkerstigning og stenger fettforbrenningen. “Dopp i grytan” er karbohydrater med høy GI, sammen med mye fett. En dødelig kombinasjon. Denne retten har vi svensker for oss selv …

Vi setter også til livs store mengder snop, som dessverre også mange nordmenn handler i bøtter og spann på sine turer over grensen. Til tross for dagligvare- og næringsmiddelindustriens passivitet, er det stadig flere som har skjønt at sukker er skadelig. Salget av sukkerbrus stuper. Men av og til faller mange for ”fristelsen”. Ikke så rart når området rundt kassene er fylt til randen med slikkerier. (Hvilken kjede fjerner snopet først?)

Vi spiser også sild og revbensspjäll (spare ribs). Det er bra og nyttig mat, men resten av den svenske julematen er det bare å glemme. Men den norske julematen som jeg fikk i Oslo, den glemmer jeg ikke!

“Glade nordmenn bør spise slik at blodsukkeret holdes stabilt. Vil du bli god og mett i lang tid, skal du spise godt smør, ost og ribbe. Du skal spise rakørretten med ekte rømme, og du skal ikke spare på baconfettet og -terningene over lutefisken. Sammen med hjemmelaget sylte og sild, er dette sunn julemat. Bytt ut ølet med rødvin, spis denne maten, og unngå både overvekt og diabetes”

Norsk julemat

Hva spiste jeg? Jeg spiste rakørret, etterfulgt av pinnekjøtt med kålrabistappe. Lutefisk med ertestuing, baconfett- og biter, sennep og nymalt pepper. Litt fersk lompe smakte jeg også på. Jeg står over potetene, og konsentrerer meg om de andre herlige råvarene i julerettene.

Disse delikatessene har dessverre ikke vi svensker. Det likner ikke engang. Vår lutefisk serveres med en smakløs hvit melsaus. Den norske varianten med bacon er himmelsk, og er mye sunnere. Ribbe med surkål er også god, norsk mat. I Sverige serverer vi en helt vanlig ribbe med søt, svensk rødkål. Det er ikke like bra.

Men visste du at julematen er fantastisk mat om du vil gjenvinne din helse? Det er med denne maten jeg har oppnådd min vektreduksjon på 65 kilo, normalisert alle mine blodverdier og mitt blodtrykk. Norsk julemat er naturlig, sunn mat for oss nordboere.

Steng ørene for de fettskremte apostlene

I juletiden kommer ofte anorektiske helseapostler med budskapet om at mager mat gir god helse. De anbefaler deg å skjære bort fettet, og heller spise mye brød og fargelegge det hele med grønnsaker. Sukkervarer er de ikke så bekymret for, men fettet er roten til alt ondt og må unngås.

Men et skifte er på gang. Flere og flere vet at sukker er farlig, og stiller seg tvilende til at fettet er farlig. Naturlig fett starter fettforbrenningsmotoren i kroppen og er bra for immunforsvaret. Svært få tåler sukker, det går alle opp i vekt av.

Derfor: Vend det døve øret til når budskapet om at ”mindre fett” og ”mer stivelse” (sukker for kroppen), må til for å forbedre folkehelsen. Spiser du den maten som anbefales av gamle ernæringsprofessorer og deres nikkedukker, får du et blodsukker som en berg- og dalbane. Du blir mett i noen timer, og fort sulten igjen. Når du spiser ”mellommåltid”, tvinger du bukspyttkjertelen å sprute ut nye mengder med insulin. Det blokkerer fettforbrenningen, øker mengden fett på kroppen og er første skritt mot diabetes-2 (eller karbohydratsyke som jeg kaller det).

Glade nordmenn bør spise slik at blodsukkeret holdes stabilt. Vil du bli god og mett i lang tid, skal du spise godt smør, ost og ribbe. Du skal spise rakørretten med ekte rømme, og du skal ikke spare på baconfettet og -terningene over lutefisken. Sammen med hjemmelaget sylte og sild, er dette sunn julemat. Bytt ut ølet med rødvin, spis denne maten, og unngå både overvekt og diabetes.

Sats på tradisjonell mat

I juletider skal man besøke slektninger og kose seg sammen. Benytt derfor sjansen til å snakke litt med farmor eller tante. Be om hennes oppskrifter, kanskje hun har en gammel kokebok? Der finner du mat som inneholder mye næring, og lite sukker. Det er mat som gir naturlig god helse.

Som svensk blir jeg litt misunnelig når jeg leser tradisjonelle norske oppskrifter. Norsk julemat er en matskatt uten sidestykke i Norden, og under mitt besøk i Norge spiste jeg det meste. Men jeg gikk glipp av sursild i en lake med lite sukker, og syltet kveitehode. Det er en tradisjonell samisk rett, like legendarisk som gravet hai fra Island. Det er fortsatt mye spennende å finne ut om mat!

Ble slank og frisk på julemat

For fem år siden begynte jeg min reise. Fra å spise ”normalt”, begynte jeg å spise julemat, året rundt. Ved hjelp av naturlig mat som dette har jeg fått en frisk kropp, og ikke minst en slankkropp. 65 kilo lettere, er min slankereise ved veis ende. Nå vet jeg hvilken mat som forbrennerfett og hvilken mat som lagrer fett på kroppen. Derfor skal du ikke tro på apostlene som ber deg spise mye brød og lite fett. Spis som ur-farfar gjorde. Da kan du begynne din egen helsereise allerede denne julen – med deilig norsk julemat!

Artikkelen er hentet fra VG (Kronikk av Sten Sture Skaldeman)

Forlaget Lille Måne har fått gi ut flere av Skaldemans flotte og viktige bøker. Disse har imidlertid blitt utsolgt for en tid tilbake, og vi har nå bare e-boken Spis deg ned i vekt tilgjengelig.

Men et enkelt sted å starte på lavkarbo er ved hjelp denne boken – Lavkarbo for nybegynnere. Den inneholder guider, mange gode oppskrifter og alt du trenger å vite for å komme i gang! Om du tar lavkarbo på alvor, kommer resultatene raskt!

Du kan også sjekke ut bestselgeren Fett & forstands favoritter – Norges beste keto-oppskrifter. Sjelden har vi fått så mange positive tilbakemeldinger på en utgivelse!

Fett & forstands favoritter kan du lese mer om her.

julemat, keto, lavkarbo, norsk mat, Skaldeman

0
    0
    Handlekurv
    Handlekurven din er tomTilbake til butikken