Veganske kjøtterstatninger vil skape helseproblemer

MARTINA JOHANSSON
Vegetar «kjøtt» vil skape helseproblemer

VEGETARISKE OG VEGANSKE ALTERNATIVER TIL KJØTT har eksistert i mange år, men det er først den siste tiden at de kjøttfrie alternativene har blitt vanskelige å skille fra ekte kjøttt, både på smak og konsistens. Styr unna, det er mitt budskap!

Quorn, et kjøtterstatningsprodukt fra England, har aldri smakt som verken kjøtt eller kylling, men nå har matvareindustriens teknikker blitt så gode at det kan være vanskelig å vite om den vegetariske burgeren virkelig er helt vegetarisk. Quorn fremstilles av muggsoppen PTA-2684 som vokser i vann tilsatt syne i sterile fermenteringstanker. Under prosessen tilsettes sukker, vitaminer og mineraler som igjen gir grunnlag for mycoprotein (sopp-protein) som ekstraheres, varmebehandles og tørkes. Så tilsettes ulike bindemiddel slik at produktet får struktur og konsistens, avhengig av hvilket kjøtt det skal etterligne og imitere.


En gang i tiden var jeg vegetarianer og kjøpte storpakker med Quorndeig, istedet for vanlig kjøttdeig. Det var små, lysegrå pellets som man helte over i en kasserolle og tilsatte vann. Så man litt krydder, soya og pasta. Det smakte ikke i nærheten av kjøttdeig.

Men to år senere var jeg og en kamerat på et seminar og spiste Quomph, en annen produsent av vegetarmat, og vi trodde det var grillet kylling og ikke proteinkonsentrat fra soyabønner. Disse blir blandet med vann og trykkbehandlet, slik at det får en fiberaktig konsistens. Mange barer og restauranter bruker nettopp Quomph i flere av sine retter, og en del restauranter har for tiden «grønne menyer», og det kommer vi definitivt til å se mer av

 

GRØNT OG SKJØNT. Men sunt?

Nå kommer «grønt kjøtt». Nei, vi snakker ikke om grassfed beef.
I USA har to store produsenter på kort tid dukket opp, og får stor oppmerksomhet. Impossible Foods og Beyond Meat produserer «kjøtt» av en blanding med erteprotein, risprotein, mungbønner, stivelse, lecitin og ulike oljer. De er uten soya, gluten, kolesterol og har nesten ikke mettet fett og blir derfor ansett som sunne og gode alternativer.

Dette grønne kjøttet blir mer og mer vanlig. Det blir ansett som «etisk», «sunnere» og brøyter seg mark i samfunnet på stadig flere arenaer.
Problemet med dette er at det på ingen måte kan ansees for å være et sunt alternativ, slik som mange forbrukere blir lurt til å tro. Man tror dette gjør noe «godt» for kroppen, men sannheten er jo det stikk motsatte!

Kjøtt og animalsk mat er så demonisert i dag at det ikke snakkes om hvorfor det er sunt, og hvorfor vi trenger det. Det snakkes bare om protein, og da svarer veganergjengen at det er «så enkelt som bare det» å få i seg proteiner fra planteriket. Og det er delvis sant. Alt vi spiser inneholder protein i små mengder, og kroppen klarer alltid å klonvertere en liten del av planteproteinene til byggematerialer i kroppen. Proteinmangel er ikke det største problemet med å velge bort animalske produkter til fordel for prosessert, kunstig kjøtt. Men det er alle vitaminene og mineralene som finnes i animalsk mat, i sin mest biotilgjengelige form, som vi går glipp av.

Martina Johansson har skrevet flere bøker, blant annet KLAR FOR KETO – den komplette boken om ketogen kost

Kjøtt inneholder livsviktig næring
Da jeg selv var vegetarianer trodde jeg ikke at det var noe som helst positivt med å spise kjøtt. Den propagandaen jeg kom i kontakt med omtalte kjøtt som noe dødlig, som i tarmene skapte ugang og la grunnlag for kreft.

Det er på nettopp denne måten mange barn og unge i dag betrakter kjøtt! Dette kommer etter det ene medieoppslaget etter det andre, fulgt av politikere og byråkrater, skolebokforfattere, reklamer og propaganda som gjentar nettopp dette budskapet. Til og med i norske skolebøker står det skrevet at kjøtt er usunt. Propagandaen er total. Man glemmer viktigheten av jern, B12, sink, B6, kreatin, animalsk fett og kolesterol. Uten dette havarerer helsen, før eller siden. Først svikter fertiliteten. Så blir fungerer man dårligere mentalt.

 

Smart som en banan med veganmat?

 

Immunforsvaret blir svakere, fordi det tæres på kroppens næringslagre. De kjøttfrie alternativene kan absolutt ikke erstatte ekte animalske matvarer, uansett hvor mye propaganda som settes bak et slikt budskap.

Dette må vi forklare barn og ungdom!

Mange foreldre kontakter meg og spør om hvordan de skal håntere sine barn, som plutselig er blitt veganere. En løsning kan være å ha en skikkelig samtale om næring og hvilken mat som gir mest næring til kroppen. Næring kroppen må ha.

 

EKTE MAT – næringsrikt og naturlig

 

«Alt vi trenger finnes jo i planter»
Denne påstanden er ren løgn og helt gal. De prosesserete produktene erstatter ekte kjøtt er verken fra naturen eller planteriket. I tillegg er mye av den prosesserte erstatningsmaten rik på betennelsesfremmende ingredienser som vegetabilske oljer, konsistensfremmere og smaksforsterkere som er ukjent mat for kroppen og forstyrrer immunforsvaret. Vi må stoppe opp og prate mer om behovet for et naturlig kretsløp; om hvorfor vi trenger griser og kyr, og hva det vil si og beholde et biologisk mangfold. Ingen blir lykligere om verden konverterer til noe helt annet enn verden er skapt som, uten et biologisk mangfold av planter og dyr. Det vil, i ytterste konsekvens, bli situasjonen dersom alle mennesker gikk over til å spise «Impossible Meat» og andre fjasprodukter.

Men – det finnes en annen vei, og et korreks til dagens masseproduserte kjøttvarer og industridyrehold. Å spise og støtte etisk dyrehold og kjøpe lokalprodusert mat er virkelig bra for oss og omgivelsene våre. For dyrene, naturen, miljøet og ikke minst gir det sunnere og bedre produkter, som igjen er bra for vår helse.
Vi må avsløre de industriproduserte jukseproduktene som markedsføres som sunne, klimavennlige og etiske. De er ikke det.

Oversatt og tilpasset av Jan Mesicek

 

Martina Johansson er ingeniør i bioteknikk og skriver om medisinsk forskning. Hun er forfatter av mange bøker, og er en del av LCHF-magasinets faste redaksjon.
Hun er en populær foredragsholder og du kan følge henne her: www.martinajohansson.se

BETENNELSESFRI – om årsakene til sykdom
KLAR FOR KETO – den komplette boken om ketogen kost

Klar for keto

KLAR FOR KETO – den komplette boken om ketogen kost

 

 

Artikkelen er hentet fra LCHF-magasinet.
Vi anbefaler på det sterkeste dette magasinet!
Se mer her.

LCHF-magasinet er på svensk. Det anbefales på det varmeste! Sendes per post til hele Norge. 

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar